dss 940 defect

Het digitale broertje van onze MFB; Digital Speaker System. In de jaren '90 bouwt Philips voor de lol wederom een aantal actieve speakers van superklasse.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
dingenus
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 dec 2016, 19:28

29 dec 2016, 19:45

Zo als wel vaker voor zal komen is mijn eerste berichtje uit nood geboren. Een paar weken terug kreeg ik een set dss 940 met controller en tuner. Daarbij een set conusranden van rubber plus lijm. Die heb ik eerst maar gemonteerd.(Achteraf heb ik nog foamranden besteld in de hoop op een nog beter resultaat.) Daarna heb ik de luidsprekers op de digital out van mijn geluidskaart aangesloten. Het speelde en ging met de dag beter klinken behalve dat in één speaker het hoog regelmatig uit viel. Een gevolg van een slecht relais. Om daar van af te komen heb ik vervolgens het relais overbrugt in de veronderstelling dat ik dan van het probleem af zou zijn. Na dat ik er spanning op zette hoorde ik wel een relais gaan en een doffe tik waarna de speaker gewoon niets meer doet. Als ik hem nu aan zet na de overbrugging verwijdert te hebben hoor ik het relais gaan. Ledjes branden niet meer. Voeding schakelt zo te horen wel in. Als ik uitschakel klink er een doffe schakeltik in de speaker. Heeft iemand enig idee wat er gebeurd is? Is dit reparabel? :cry:
Gebruikersavatar
Remi
Donateur
Berichten: 10897
Lid geworden op: 16 jun 2005, 21:04
Locatie: bij Arnhem

29 dec 2016, 19:58

geen idee, maar zitten je printzekeringen er nog wel allemaal in? zit in een kleine ronde plastic behuizing.
zit die dig. out van de geluidskaart wel in het goede frequentie spectrum? schijnt bv niet tegen surround verpakkingen te kunnen dacht ik.
Weet Movieman veel meer van.
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12532
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

29 dec 2016, 21:08

Ik hoorde mijn naam ergens...

@ Remi: ik ook van jou. :oops:

Allereerst: gebruik de JUISTE ZACHTE foamranden van audiofriends. Het meeste spul op internet is NIET geschikt en al helemaal geen rubber want daarmee help je het hele geluidsbeeld van de luidspreker om zeep. Zorg ervoor dat de kast luchtdicht is na het hermonteren van het frontje en de woofer. Je kunt met een oor luisteren aan de rand, als er lekkage is dan hoor je lucht sissen. Als je geen ervaring hebt met refoamen dan kan Remi dit voor je doen, hij is onze specialist voor dit werk. Ik heb begrepen dat hij het nogal druk heeft dus ik denk dat je geduld moet hebben...

Dit beveiligingsrelais mag je NOOIT overbruggen, doe je dit wel dan kun je de drivers (speakers) of de eindtrappen opblazen.

De geluidskaart van de PC MOET je instellen op PCM (44.1 of 48kHz 16-bit stereo) als je hem op een DSS wilt aansluiten. Dolby Digital, DTS e.d. snapt de luidspreker niet en je kunt hem bovendien beschadigen met hoogfrequente en/of gecomprimeerde (meerkanaals) audiosignalen.

Gebruik ook de meegeleverde eindplug (dit is een tulpje met een 75Ohm weerstand) op de uitgang van de laatste speaker in de keten.

Voor wat betreft de schade: ik denk dat je het relais verkeerd hebt overbrugd waardoor er iets stuk is gegaan door de 36V spoelspanning. Ik hoop dat het niet de drivers zijn want gelijkspanning is een luidsprekerkiller. De woofer en de tweeter kun je meten met een multimeter op stand "Ohm" (weerstand), niet de piepstand gebruiken! Beiden moeten ongeveer 6 Ohm zijn, als dit niet het geval is (oneindig, geen weerstand of een te kleine) dan zijn ze stuk en niet meer te repareren, misschien wel nog door een gespecialiseerd bedrijf, spoelen moeten dan worden vervangen. Maar goed, laten we niet meteen van het ergste uitgaan, ik denk zelf aan de zekeringen en eventueel eindtrappen... In principe is dit te herstellen. Ik kan niet op afstand zeggen wat je hebt gesloopt, dat zul je zelf moeten uitzoeken met het schema erbij of je moet een afspraak maken met iemand van het forum die verstand van zaken heeft en bij jou in de buurt woont... Wat mij zorgen baart, is het feit dat de LEDs niet meer branden... Het kan een defecte zekering zijn, wat Remi al zei maar er kan ook iets ergers aan de hand zijn... De processoren en audio-IC's zijn niet meer leverbaar, de rest van de elektronica wel.
dingenus
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 dec 2016, 19:28

29 dec 2016, 22:22

Ik heb zonet de zekeringen gemeten, allemaal 0 ohm die zijn dus heel. Ik had op de print de verbinding die het relais ook maakt gesoldeerd met een draadje, zit vlak naast de woofer+ aanduiding op de print. Die rubberranden heb ik in mijn onwetendheid er op gelijmd (op de bijgevoegde bon uit januari 2016 stond dat ze voor de 940 waren) en had vandaag al andere besteld bij audiofriends. Het aansturen uit de geluidskaart gaat simpel en geeft geen problemen. Gewenste sample frequentie instellen waarbij het niet uit maakt of je 16 of 24 bit ingeeft. Afspelen via foobar 2000 gaat helemaal makkelijk als je de juiste driver gebruikt wordt alles geresampled(ook 88,2 of 96 kHz en ook andere bestandstypes zo als Flac) naar de gekozen frequentie als .wav. Dolby etc gebruik ik nooit dus dat speelt geen rol voor mij. ik wilde ze vooral gebruiken als monitor om mijn eigen opnamen mee te beoordelen. Het detail wat ik hoorde overtrof deels mijn hoofdtelefoon AKG550 op een rme babyface pro. Alleen de wegvallende tweeter irriteerde nogal vandaar mijn ongeduld om dat snel te willen oplossen.
Maar haastige spoed blijkt ook hier niet goed. Wat me opvalt als ik de speaker in en uit schakel dat bij het uitschakelen de woofer een behoorlijke inwaardse slag heeft i.t.t. de de andere speaker die probleemloos functioneert. Misschien dat dit een aanwijzing geeft?
Dre
Berichten: 39
Lid geworden op: 07 sep 2010, 21:28
Locatie: Arnhem e.o.

30 dec 2016, 09:05

Mocht 1 van de units toch defect zijn dan heb ik nog een vervangende beschikbaar.
Oud en nieuw "Congac en sigaren" spul. Daarnaast het nodige Philips.
dingenus
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 dec 2016, 19:28

30 dec 2016, 11:22

Dat is mooi. Ik heb met een bevriende opnametechneut en geluidselectronicus afgesproken dat ik de speaker de 2e week van januari bij hem weg kan zetten. Hij zal dan aan de hand van het servicedocument uitzoeken wat er mis is. Tot zolang houden we maar hoop. Ondertussen kijk ik wel uit of ik nog ergens een dss940 te koop ziet.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12532
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

30 dec 2016, 14:07

Dit is de terugkoppeling van het signaal vermoedelijk. Daar zal wel iets mis zijn...

Overigens is wave-formaat het beste, dit is namelijk ongecomprimeerde audio oftewel het formaat wat op een CD staat. FLAC, APE of ALAC (Apple) zijn ook prima maar laat Bluetooth, streamingdiensten en MP3 links liggen!

Met AKG heb ik slechte ervaringen, ik gebruik een referentiehoofdtelefoon van Sennheiser met dito hoofdtelefoonversterker. Eerlijk vergelijk is dit natuurlijk niet want een luidspreker staat in een (open) ruimte en de schelpen zitten op je oren.
dingenus
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 dec 2016, 19:28

07 apr 2017, 15:27

Ze doen het weer. Onderdeel hing min of meer los aan de print begreep ik. Ondertussen de conusranden vervangen door foam van audiofriends. Dat scheelt al een beetje met te veel laag maar niet genoeg. Ben nu aan het zoeken naar trimpot 3396 om de overdosis laag terug te draaien. http://www.forum-mfbfreaks.nl/viewtopi ... =45#p54066 Heb Andre daar al een mailtje over gestuurd maar als jullie het weten is het ook goed. Ik heb wel een 3386 potmeter als ik het goed zie maar weet niet zeker of dat die bedoeld wordt. 3396 is bij mij een vaste waarde.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12532
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

07 apr 2017, 16:35

Het is niet verstandig om op goed geluk potmetertjes te verstellen omdat je deze fabrieksinstellingen vermoedelijk nooit meer goed krijgt, het geluidsbeeld en de lineariteit help je zo ook om zeep. Als je teveel lage tonen hoort dan zou je de luidsprekers iets meer naar het midden van de luisterruimte kunnen verplaatsen, lees hier: uit de hoeken halen.
dingenus
Berichten: 5
Lid geworden op: 29 dec 2016, 19:28

07 apr 2017, 17:15

movieman schreef:Het is niet verstandig om op goed geluk potmetertjes te verstellen omdat je deze fabrieksinstellingen vermoedelijk nooit meer goed krijgt, het geluidsbeeld en de lineariteit help je zo ook om zeep. Als je teveel lage tonen hoort dan zou je de luidsprekers iets meer naar het midden van de luisterruimte kunnen verplaatsen, lees hier: uit de hoeken halen.
Tja, ik begreep uit dat oude topic dat ze bij Marantz gewoon dicht staan. Als dat daar kan zie ik het probleem niet waarom het bij de 940 niet zou kunnen. Die 3386 zit in de tegenkoppeling naar de woofer en die werkt voornamelijk onder de 100Hz, daarom denk ik dat iemand de verdraaid kleine cijfertjes in het schema of op de print niet helemaal scherp heeft gelezen. Ik heb daar op mijn leeftijd ook een beetje last van. Maar de vraag blijft dus nog onbeantwoord. Ga de boel dus maar weer dicht schroeven.
Andre
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 okt 2011, 11:17

07 apr 2017, 18:51

Het eerste deel van het antwoord staat heb ik vanmiddag in een PM gestuurd
DSS 940, DSS 930SE, DSC 950, Antimode 2.0, Squeezebox, N4510, Project Phonobox USB, Rega Planar 3
Plaats reactie