Sony TA-1066 kraakt

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen vaderlands trots. Waar stoeien we nog meer mee? Laat het hier zien!

Moderator: Moderators

StanSmith
Berichten: 15
Lid geworden op: 08 mei 2020, 20:38

07 apr 2021, 16:46

Gisteren een Sony TA-1066 via marktplaats opgehaald. Tijdens het testen bleek echter dat er een continu poppend/krakend geluid aanwezig was. Het veranderen van modus of speakerkanaal veranderde niets. Ook als er geen audio wordt afgespeeld, is het geluid sporadisch te horen.

Ik heb alle soldeerpunten gecontroleerd en dat zag er verder prima uit. Zelf dacht ik aan een falende filtercap of een (output?) transistor als mogelijke boosdoener.
Heeft iemand een idee wat dit krakende geluid zou kunnen veroorzaken?
snameroc
Donateur
Berichten: 5610
Lid geworden op: 01 mei 2010, 13:45

07 apr 2021, 17:36

Maak eens een foto van de binnenkant. Heeft deze ook temperatuur diodes op het koellichaam?
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 332
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

07 apr 2021, 18:17

Volume? Welk kanaal?

Deze versterker is (schat ik) begin jaren 70. Er zijn toen een aantal series transistoren gemaakt die degraderen. Soms met zwart uitgeslagen pootjes, soms is er niks te zien. Ze vertonen dan de klacht die je omschrijft. Volume is een eerste aanwijzing waar te zoeken. Doc heb je natuurlijk al.

Edit: werd een beetje misselijk van die groene vlakken in het schema. Effe weggepoetst. Ik weet niet of de 2SC632A gevoelig is voor degradatie. Multimeter geeft uitsluitsel. De BC549C is een goeie vervanger maar niet pin compatibel, 2SC2240 is dat wel. KSC1845 is ook goed. Denk niet dat het in de eindtrap zelf zit (Q106-111).

Tjerk
Bijlagen
sony_ta-1066_sch.pdf
(3.28 MiB) 5 keer gedownload
StanSmith
Berichten: 15
Lid geworden op: 08 mei 2020, 20:38

07 apr 2021, 18:45

In de bijlagen foto's van de binnenkant. Ik zie wel dat die sony c1124 transistors aardig zwartgeblakerd zijn. Heeft dit dermate invloed?
Bijlagen
20210407_183756.jpg
20210407_183850.jpg
StanSmith
Berichten: 15
Lid geworden op: 08 mei 2020, 20:38

07 apr 2021, 18:55

Regenpak schreef: 07 apr 2021, 18:17 Volume? Welk kanaal?

Deze versterker is (schat ik) begin jaren 70. Er zijn toen een aantal series transistoren gemaakt die degraderen. Soms met zwart uitgeslagen pootjes, soms is er niks te zien. Ze vertonen dan de klacht die je omschrijft. Volume is een eerste aanwijzing waar te zoeken. Doc heb je natuurlijk al.

Edit: werd een beetje misselijk van die groene vlakken in het schema. Effe weggepoetst. Ik weet niet of de 2SC632A gevoelig is voor degradatie. Multimeter geeft uitsluitsel. De BC549C is een goeie vervanger maar niet pin compatibel, 2SC2240 is dat wel. KSC1845 is ook goed. Denk niet dat het in de eindtrap zelf zit (Q106-111).

Tjerk
De volumeknop doet niets veranderen. Het probleem doet zich voor in alle kanalen.
Is er überhaupt een middenweg voor de werking van de eindtrap? Is het niet zo dat deze gewoon werkt of helemaal niet?

Ik word zelf al helemaal kriegelig als ik denk aan het doormeten van een PNP/NPN transistor :think:
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 332
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

07 apr 2021, 21:21

StanSmith schreef: 07 apr 2021, 18:55De volumeknop doet niets veranderen. Het probleem doet zich voor in alle kanalen.
Is er überhaupt een middenweg voor de werking van de eindtrap? Is het niet zo dat deze gewoon werkt of helemaal niet?

Ik word zelf al helemaal kriegelig als ik denk aan het doormeten van een PNP/NPN transistor :think:
Als dat zo is moet je er niet aan beginnen.

Zwart flappie geeft niks. Volumekraan is logisch na bestudering van het schema. Is het kraken of meer poppen? Ik blijf die 2SC632A's verdenken vooralsnog. Q103 kunnen we alvast uitsluiten door R120 met massa te verbinden aan de rechterkant. Of de balans helemaal naar links of rechts te draaien. Is makkelijker. Neem je meteen ook Q203 mee.

Tjerk
snameroc
Donateur
Berichten: 5610
Lid geworden op: 01 mei 2010, 13:45

07 apr 2021, 21:37

Ik denk aan de temperatuur dioden maar als je er helemaal niets mee hebt met elektronica is de kans groot dat je verder van huis raakt. Varieert de ruststroom op het gekraak?
StanSmith
Berichten: 15
Lid geworden op: 08 mei 2020, 20:38

07 apr 2021, 22:19

Regenpak schreef: 07 apr 2021, 21:21
StanSmith schreef: 07 apr 2021, 18:55De volumeknop doet niets veranderen. Het probleem doet zich voor in alle kanalen.
Is er überhaupt een middenweg voor de werking van de eindtrap? Is het niet zo dat deze gewoon werkt of helemaal niet?

Ik word zelf al helemaal kriegelig als ik denk aan het doormeten van een PNP/NPN transistor :think:
Als dat zo is moet je er niet aan beginnen.

Zwart flappie geeft niks. Volumekraan is logisch na bestudering van het schema. Is het kraken of meer poppen? Ik blijf die 2SC632A's verdenken vooralsnog. Q103 kunnen we alvast uitsluiten door R120 met massa te verbinden aan de rechterkant. Of de balans helemaal naar links of rechts te draaien. Is makkelijker. Neem je meteen ook Q203 mee.

Tjerk
Het is echt een popgeluid. Een beetje zoals siervuurwerk in de verte (gekke vergelijking, maar zo ervaar ik het :D )
Heb je het dan over de potmeter van de volumeknop? Zo ja, dan zou je toch geen gekraak moeten horen als deze niet wordt aangeraakt?

Wat zou op moeten vallen wanneer ik de balans naar links of rechts schuif? Geen gepop meer? Ik zal morgen die 632A's wel even controleren.
mae
Donateur
Berichten: 5586
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

07 apr 2021, 22:53

Krakende torren klinkt waarschijnlijk. De truukjes die genoemd worden sluiten al het een en ander uit. Een signal tracer werkt altijd beter, maar dat is even een sprongetje / leercurve.

Ik heb in Sony's van deze leeftijd ook wel slechte Elna elco'tjes in de signaalweg gehad, maar ik herinner me niet meer wat het gevolg was. Waarschijnlijk eerder zacht geluid of vervorming dan kraken.
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 332
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

07 apr 2021, 22:55

StanSmith schreef: 07 apr 2021, 22:19 Wat zou op moeten vallen wanneer ik de balans naar links of rechts schuif? Geen gepop meer? Ik zal morgen die 632A's wel even controleren.
Dan moet het zachter worden. Of van karakter veranderen. Dan zijn het de 2SC632A's.

Tjerk
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 332
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

08 apr 2021, 14:50

Op AK staat een draadje waar de 2SC632A's worden genoemd als waarschijnlijke oorzaak. Alle zes vervangen dus. KSC1845 wordt gesuggereerd als vervanger. Als je phono wilt gebruiken die ook vervangen. De overige transistoren zijn waarschijnlijk goed. "gain decrease" word ik niet zenuwachtig van.

Tjerk
mae
Donateur
Berichten: 5586
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

08 apr 2021, 17:26

KSC1845, dan zou er uit het hoofd gezegd dus dus een standaard BC550 in kunnen als je de pootjes een beetje kruist.
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 332
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

08 apr 2021, 19:15

Niet "een beetje" maar helemaal. BC550C (zou wel de C versie nemen) is EBC en die KSC is ECB dus C en B moeten worden gekruist. Neem overigens ook goede notie van dit verhaaltje over die maffe diode (SV04). Een V(be) multiplier ('rubber diode") is hier prima op zijn plek. Die transistor mag ook een BC550C zijn. Jouw diodes zijn nog heel maar gaan stuk en nemen dan de eindtorren mee.

Tjerk
StanSmith
Berichten: 15
Lid geworden op: 08 mei 2020, 20:38

09 apr 2021, 13:49

Dank allen voor de hulp :D
Ik zal aankomend weekend proberen aan de slag te gaan.
StanSmith
Berichten: 15
Lid geworden op: 08 mei 2020, 20:38

10 apr 2021, 15:16

Ik heb me een hoop ingelezen en heb even het plaatje gecheckt. Het vreemde hierin is dat er in mijn apparaat op de plekken waar de 632A moet zitten juist geheel andere transistors zitten, namelijk 1362's :think: (zie foto).
Ik heb op internet niet kunnen vinden of deze vergelijkbaar is met de 632. Zou ik als vervangers dan gewoon dezelfde kunnen gebruiken als in het AK draadje?
Bijlagen
20210410_151136.jpg
Plaats reactie