Pagina 1 van 2

Technics Sl-23

Geplaatst: 10 nov 2012, 17:28
door Harry
Enige tijd noodgedwongen thuis gezeten en daarom teveel op Marktplaats rondgekeken :mrgreen: Een van de gevolgen is dat ik voor het eerst qua platenspelers van het Philips-pad ben afgedwaald en een (voordelige) Technics SL-23 heb gekocht.
Technics SL-23 (Large).jpg
Na het vervangen van de aandrijfsnaar loopt 'ie heel mooi. Dan nu ook maar een nieuwe naald. Maar welk element zit er onder? Niet het origineel (dat heb ik er wel bij gekregen) maar volgens de verkoper een betere. Er staat Audio-Technica op de naald maar verder kom ik er niet uit. Iemand?
Audio-Technica element onder Technics 3.jpg
Audio-Technica element onder Technics 2.jpg
Een nieuw element zou natuurlijk ook kunnen. Volgens wat ik heb gegoogeld is een hoog compilant element zoals een Philips niet zo geschikt voor deze arm. Da's wel jammer, want er ligt hier nog een goede GP412. Maar uiteraard ruil ik mijn mening graag voor een betere, alle advies is welkom!

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 10 nov 2012, 22:06
door Dateq
Jou GP-412 kan zonder problemen gewoon op deze speler. Je moet niet alles geloven wat er op internet verschijnt. Behalve het MFB forum natuurlijk :mrgreen:
Menig Japan liefhebber schroeft dit element ook gewoon op de arm van "de Koning der draaitafels" de SL-1200. Ik denk dat wanneer je de GP onder die van jou schroeft, je al redelijk in de buurt komt van menig high end tafel. :wink:

Wel goed je arm balanceren en de naalddruk nauwkeurig instellen dan komt het helemaal goed !

Re: Technics SL-23

Geplaatst: 10 nov 2012, 23:30
door Harrie
Gefeliciteerd, Harry, leuke en mooie aanwinst, deze SL23.
ik vond deze Technics platenspelers vroeger al heel mooi en vooral
de stroboscoopblokjes op de zijkant v.h. plateau i.c.m. de stroboscoop.
Veel plezier er mee. :wink: grt, Harrie

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 01:37
door JohnP
De GP412 kan je zonder probleem op je SL23 monteren. Alle platenspelers moeten dezelfde hoek t.o.v. de plaat hebben
of het nu een rechte arm met een gebogen headshell is, of een gebogen (S) arm met een rechte headshell.
Het enige waar je rekening mee moet houden is de naalddruk en de anti-scating instelling.
In een enkel geval staat de arm iets te hoog waardoor de naald niet mooi horzsontaal licht, maar dit is echt zeldzaam.

Veel plezier met je SL23.

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 09:31
door Harry
Bedankt voor jullie reacties!

@Harrie, ja, mooi hé, en de stroboscoopverlichting is hier inderdaad de kers op de taart :D

@John, passen zal de GP412 ongetwijfeld, is ook Retma en lijkt qua hoogte niet veel af te wijken. Maar is ' ie ook bijpassend bij deze arm, dat is de vraag

@Dateq, uiteraard geloof ik alleen maar wat er op mfbfreaks.com wordt geschreven :mrgreen: :lol:. Maar kijk bijvoorbeeld eens in dit topic, Pong38 is daar zeer te spreken over de GP412 onder z'n SL-1210 maar Rob heeft daar een heel andere kijk op. Zelf zit ik toch meer op de lijn van Rob. Een 412 kan misschien best goed klinken onder de SL-23 maar dan zal ik me toch blijven afvragen of een beter bijpassend element niet nog beter zou klinken, kun je je dat voorstellen? Het door Rob genoemde element ligt jammer genoeg boven mijn budget maar voor max 100 euro moet er toch ook wel iets fatsoenlijks te vinden zijn?
Er staat hier trouwens o.a. al een (5)877 met een GP412, klinkt mooi en gaat ook niet weg.

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 11:16
door Will
Je wil een GP412, een puik element dat in 1974 bijna 350 gulden kostte, vervangen door een beter element van onder 100 euro :shock:
Realiseer je dat die GP412 nu, naar huidig prijspeil, meer dan 700 euro zou kosten.

Re: Technics SL23

Geplaatst: 11 nov 2012, 12:47
door Harrie
Waarom zet je het originele element, dat je erbij had gekregen, niet in, Harry ?

grt, Harrie

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 13:09
door JohnP
Harry schreef:
@John, passen zal de GP412 ongetwijfeld, is ook Retma en lijkt qua hoogte niet veel af te wijken. Maar is ' ie ook bijpassend bij deze arm, dat is de vraag.
In welk opzicht? Optisch of technisch.
Optisch bepaal je zelf, technisch is het om eerder gegeven redenen ook zonder problemen mogelijk.

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 14:32
door Dateq
Je kan altijd beter kwa elementen, je heb ze tegenwoordig van eikenhout of glas als je zou willen :mrgreen:.
De vergelijking die Rob aangaf was een MM element met een MC element. Dan zijn de verschillen inderdaad groter maar ook de prijs.
Vergeet niet dat de GP-412 al uit de jaren 70 stamde en overal toch een beetje onderschat is geweest gezien de lovende reacties en de jacht op dit element nu. Ook de exacte info over de componenten in dit element zijn vrijwel nihil wat een vergelijking met huidige elementen nogal moeilijk maakt.

Maar als je toch een bijpassend element van een "vreemd" merk wil gebruiken voor deze tafel zou je moeten denken aan de Audio Technica AT95E (budget) of de Nagaoka MP-110 (net onder de 100 euro).

Gek genoeg wordt Ortofon voor Technics draaitafels trouwens door niemand aangeraden :shock: .
Nogmaals: geloof niet alles wat ze op internet schrijven :wink: al met al blijft het puur je eigen smaak wat geluid en weergave van je eigen muziekkeuze betreft.

De 1 wil meer basweergave bij rock, de ander de hihats wat scherper bij jazz.

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 14:58
door jamie
Ik heb een Ortofon Pro M onder mijn 1200 hangen, klinkt perfect.
Mooi helder hoog en stevig laag.
En anders heb ik ook nog een tweede headshell waar een 412 mk2 onder zit, voor als het echt goed moet.
Het kan dus prima op een Technics.

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 14:58
door Harry
@John, uitsluitend technisch, de GP412 past wel maar is (voor zover ik weet) minder geschikt voor gebruik in een relatief zware arm

@Harrie, dat zou zeker kunnen. Daar moet dan ook wel een nieuwe naald op, hierbij weet ik echter om welk model het gaat. Alleen: de vorige eigenaar heeft het Audio-Technica element gekocht omdat dit duidelijk beter was dan de Technics, dus .... :?

@Will, dat ben ik toch niet zo met je eens. Elektronica is sinds de 70er jaren relatief (veel) goedkoper geworden. Voor 700 euro kun je nu een prachtig MC-element kopen. Verder ga ik er vanuit dat er toch wel wat technische vooruitgang is geweest sinds die tijd. We praten hier uiteraard niet over flut-surroundset's-voor-de-massa maar over iets voor een beperkte doelgroep die ook nog eens relatief kritisch is.
Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen de GP412, integendeel. Heb drie van deze mooie elementen in bezit waarvan twee gemonteerd in Philips platenspelers. En dat klinkt prima. Maar of ze ook zo geschikt zijn voor gebruik in een wat zwaardere arm?

Eigenlijk lijkt het me ook wel aardig om eens een ander element in bezit te hebben. Niet dat het beter moet klinken dan de GP412 in een Philips draaitafel, een net zo goede maar iets andere klank zou echter mooi zijn. Vind het leuk om regelmatig een "luistersetje" samen te stellen uit mijn redelijk uitgebreide verzameling, dit dan op de tafel te zetten en daar een tijdje naar te luisteren (en naar te kijken!). Qua platenspelers heb ik echter alleen keus uit een aantal Philipsen met 401 of 412 element, een alternatief zou best welkom zijn. Vandaar deze Technics aankoop.

Edit: Jamie en Dateq, bedankt voor deze aanvullende tips!

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 16:20
door Will
Hoi Harry,
Ik ben het helemaal met je eens. Je kunt prijs en kwaliteit van de elementen van nu en 40 jaar geleden niet vergelijken.

Het ging mij om de verhouding. Je hebt een prachtige platenspeler en een prima element dat je niet gebruikt en dan wil je er een nieuw element onder zetten. Dat kan ik nog begrijpen, maar dat het dan niet meer dan 100 euro mag kosten :?
Vermoedelijk ga je dan geld uigeven voor iets slechters dan je al hebt en ik vind dat jammer. Maar het is alleen maar mijn mening en geen oordeel hoor :wink:

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 16:53
door Harry
Tja, Will, het budget laat helaas geen hoger bedrag toe, daar ligt de clou :( Maar ben het volledig met je eens dat het wel wat meer zou mogen zijn voor een echt goed resultaat. Eventueel kan de GP412 wel in de verkoop om meer budget te creëren, zelfs met een 977 (reserve-exemplaar) er aan vast. Maar daar moet ik nog eens even over denken.

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 18:20
door Harrie
Harry schreef:Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen de GP412, integendeel. Heb drie van deze mooie elementen in bezit waarvan twee gemonteerd in Philips platenspelers. En dat klinkt prima. Maar of ze ook zo geschikt zijn voor gebruik in een wat zwaardere arm ?
ik kan dit even niet volgen... :roll:
Het gewicht van de arm compenseer je toch met het contragewicht om de juiste naaldkracht te verkrijgen ?
Een zwaardere arm heeft wel meer dwarskracht-compensatie ( anti-skating ) nodig.
Als ik het mis heb, corrigeer het maar :wink: :D grt, Harrie

Re: Technics Sl-23

Geplaatst: 11 nov 2012, 20:34
door correltje
Harrie schreef:ik kan dit even niet volgen... :roll:
Het gewicht van de arm compenseer je toch met het contragewicht om de juiste naaldkracht te verkrijgen?
Je kunt de naaldkracht wel instellen, maar het gaat volgens mij om de totale massa, die moet wel in beweging gebracht kunnen worden. Als er een klein hobbeltje in de plaat zit, kan zo de naald te ver inzakken.