Pagina 1 van 1

22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 30 sep 2019, 18:21
door Cassettebandje
Beste mede MFBliefhebbers,

Inmiddels al weer bijna 3 jaar geleden heb ik een set 567 aangeschaft om de set 532 te vervangen. Na een volledige elcorevisie klonken de 567s weer een stuk frisser. De set staat bijna dagelijks aan en op z'n tijd mogen ze echt laten horen wat ze kunnen :dance: .
Sinds een week of twee is de rechter box begonnen met een vreemde storing. Meestal na een minuut of twee begint de woofer hevig te vibreren gevolgd door een plof en vervolgens blijft dit kwaal weer weg. Maar sinds vandaag produceert hij dit geluid ook na een paar uur aan staan. De storing treed zowel op bij stilte als bij muziek spelen. Ik heb altijd de inschakelautomaten uitgeschakeld staan omdat de boxen na gebruik via klik aan klik uit worden uitgezet.

Ik heb de box nog niet open gehad voor visuele inspectie of metingen. Ik verwacht niet dat er wat met het MFBcircuit is omdat dat lijkt te werken, ik hoor geen verschil in weergave tussen links en rechts.

Heeft iemand dit al eens aan de hand gehad?

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 30 sep 2019, 19:48
door nijhuisr
In mijn 567 zit een schakelaar die Low-impedantie inschakelt, deze gaf in low-Z stand een probleem.

Is het probleem ook in de 1V stand, dus maximale input, ook aan de hand?

Ik denk dat er een contact probleem is, en dit kan op veel plaatsen zitten helaas.

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 30 sep 2019, 21:26
door Cassettebandje
op 1v nog niet geprobeerd. Ga ik morgen maar eens proberen. Normaal staan ze op 19v omdat ze aan de 550 hangen. Wordt vervolgd.

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 30 sep 2019, 22:58
door snameroc
Zouden ook zwartpootjes kunnen zijn. Als je de din plug eruit trekt blijft dan het probleem?

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 01 okt 2019, 18:15
door Cassettebandje
De zwartpootjes zijn er als het goed is al uit, want die heb ik bij de revisie vervangen door BC types. Maar goed kan dat ik er eentje over het hoofd heb gezien.
Ik heb eens gegymnastiekt met de input potmeter, eigenlijk helemaal geen kraakjes te horen. Sinds dat gedraai niets gehoord. Ik ga het eens in de gaten houden. Zeker omdat de storing soms op de meest vreemde momenten optrad.

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 04 okt 2019, 10:16
door Thomas
Fet BF245 op de ingangsprint? En anders de Fet in het MFB opnemertje in de woofer? Koppel de feedback draad eens los van de print (of van de woofer), kijken wat er dan gebeurt.

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 04 okt 2019, 15:52
door gromsound
bij de mijnen was het doorgaans de multiplug tussen deur en kast. grommel, gekraak, plok-weg, typisch intermitterend slecht contact. je blijft ermee bezig, misschien toch maar eens vervangen door wat nieuws, een PC centronics connector ofzo? het zit onzichtbaar dus wat mij betreft mag alles. AMHD :D

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 04 okt 2019, 16:15
door Cassettebandje
Ik ga dit weekend de patient maar eens opereren. Ik ga de deurtjes omhangen. Als het probleem meeverhuist, weet ik al wat meer. Multiplug is inderdaad wel een zwak punt, maar ik heb er nog niet echt problemen mee gehad. Ik verdenk eigenlijk ook een fetje. Bij een koude box treed het probleem het meeste op. Bij hoger geluidsniveau luisteren komt het absoluut niet voor. Bij lager volume zoals achtergrond muziek begint de rechter 567 de oscillatie gevolgd door de plof.

In ieder geval bedankt voor het meedenken. Morgen hiermee aan de slag!

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 05 okt 2019, 19:30
door Cassettebandje
Vandaag beide 567s opengemaakt en de deurtjes gewisseld. Het probleem met brommen en ploppen verhuisde mee :think: . Dus fetje in de woofer kon worden uitgesloten. Vervolgens de boel aan een visuele inspectie onderworpen en hier en daar met de achterkant van een schroevendraaier kleine tikjes gegeven tegen de print en warempel eerst een harde trilling gevolgd door een plof. Na wat speurwerk viel mijn ook op een scheurtje in weerstand r690 die in het MFB circuit zit. Voorzichtig voelen en jawel hoor hij was aan een kant uit het hoedje losgekomen. Hiermee was het probleem nog niet verholpen. Met een fel lampje doorgespeurd en een aantal solderingen onder de transistoren en sommige weerstanden leek niet helemaal lekker, dus die eilandjes opnieuw gesoldeerd.

Ik hoor geen nare geluiden meer na 2 minuten aan staan en ik kan op de print tikken wat ik wil, maar ik kan de storing niet meer opwekken.
De eerst komende dagen maar eens proefdraaien, maar ik heb er vertrouwen in dat het is opgelost.

Heel erg bedankt voor het meedenken allemaal!

Re: 22AH567 met brom en plof

Geplaatst: 05 okt 2019, 20:29
door Will
Netjes gedaan :clap:
Een schoolvoorbeeld hoe het moet! Eerst analyseren en naar mogelijke fouten zoeken. Dat is andere koek dan in het wilde weg componenten vervangen.