544's klaar voor het nieuwe jaar

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1139
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

24 dec 2019, 21:47

Een tijdje geleden kon ik niet weerstaan aan een setje aristona sx6544 en philips 541. Naar verluid waren beide sets aan onderhoud of reparatie toe. Zoals in de advertentietekst te lezen viel: “soms brom, na kleine reparatie weer super goede luidsprekers.” De omschrijving van die storing leek mij ook iets simpels als een dinbus die los in de print hing. Dus in auto gestapt en de 4 mfbtjes opgehaald. Bij de man aangekomen stonden ze al klaar inclusief een tas met heel veel originele dinkabels.

Ik vraag altijd nog even wat de geschiedenis van de boxjes is, het bleek te gaan om 2 setjes die door de man van de eerste eigenaar waren overgenomen. Aanvankelijk wilde de man deze in de woonkamer plaatsen maar het is er niet van gekomen. Ik mocht de speakers ter plaatse even testen, beginnend met de set 541, beide sprongen direct aan toen er een dinkabel in kwam en ik met mijn vinger een brommetje maakte om het inschakelmechaniek te activeren. Dat was mooi, daar kon ik wel wat mee. Toen de eerste sx6544 aan de stroom. Automatisch inschakelen overbruggen door het indrukken van de schakelaar en vervolgens een zeer luide aanhoudende brom, absoluut geen prettig geluid. Direct de stekker eruit gehaald en ik rook ineens een vislucht. De tweede box heb ik niet aangedurfd en dus leek het mij ook zeer aannemelijk dat het probleem niet in de dinbussen zat.

De boxen meegenomen en thuis maar eens geopereerd. De set 541 speelde na het schoonmaken direct zeer goed en hebben heel de middag lekker gespeeld. De set sx6544 opengemaakt en daar trof ik naast een enorme berg stof een prachtig tafereeltje Tsjernobyl aan op de voedingselco’s en dat stonk inderdaad naar vis. Blijkbaar had het ook nog eens een keer gespetterd want hier en daar zat wat gele smurrie. De capaciteit was nog slechts 5pf. Dat zal een vreselijke rimpel in de voeding van de eindtrap gegeven moeten hebben. Na het vervangen van de voedingselco’s de box aangesloten, de brom was weg en de eindtrap van zowel laag als hoog speelden vrolijk tot ik ineens een weerstandje zag roken en ik alleen nog maar laag over had. Een van de transistoren in de mid-hoog versterker had er de brui aan gegeven en de 1 ohm weerstanden aan gort getrokken. Maar ook R720 was nagenoeg oneindig. Na het vervangen van de transistoren en 1ohms weerstanden + R720 kwam er weer leven in de mid-hoog versterker. Die klinkt weer goed, door met de 2e sx6544. De voedingselco’s daarvan waren ook helemaal uitgekookt, het frappante was dat ze nog wel de juiste capaciteit hadden. Toch maar vervangen, want het is zo’n tuig dat elektrolyt. Nieuwe voedingselco’s erin en testen die handel, een enorm luide brom werd hoorbaar, dus direct de box weer uit. Ik voelde aan de eindtorren van de laagversterker en die waren wel heel erg heet. Eentje stond in sluiting, dus weer een rondje transistoren en 1 ohm weerstanden gedaan om deze tot leven te wekken. Alles leek goed te zijn en na nog een laatste controle de box weer ingeschakeld, een korte brom en daarna stilte, geen geluid uit het laag. Ruststroom over de eindtorren was 0,00v. Bleek dat R668 een waarde had gekregen van meerdere mega ohm. In de SM had ik alle weerstanden met de letter S erbij die in de voeding van de eindtorren zitten gecontroleerd, maar precies deze over het hoofd gezien. Die vervangen door eentje van 4,7 ohm wat daar hoort te zitten. Nog een keer een visuele inspectie gedaan en ook nu leek alles in orde. Stroom erop, geen brom hoorbaar. Ik had de multimeter al aangesloten op de meetpunten voor de ruststroom en die liep gestaag op naar 75,8 mv. Wat me meer dan prima leek (75mv moet het zijn). Na 10 minuten warmspelen nog een keer gecheckt en stond ie keurig op 75,5mv zonder signaal.

Zo simpel als een versleten of losgewerkte dinbus was het dus absoluut niet, maar wel weer een heel leerzaam project. Geduldig speuren, en rustig nadenken luidde hier het devies. Het resultaat is meer dan bevredigend, ze klinken als een klok.
Na al dat gesleutel aan die set Aristona’s met identiteitscrisis (DUX op het typestickertje is met een zwarte stift doorgekrast), kreeg ik ook weer zin om m’n setje 544/50r aan de praat te krijgen. Die set aangesloten en er gebeurde helemaal niets, op het powerledje na… Na één minuut sprong één box uit stand-by en begon te spelen. Mooi, dat is al iets. Nummer 2 was in diepe slaap. Ik had het vermoeden dat hij uit zichzelf ook niet ineens wakker zou worden, dus heb ik C581 (bij het fetje) maar eens even gemeten. 5500uf voor een elco van 330uf is wel erg overdreven en de esr van 22 ohm is ook heel erg hoog. Die was gaan hemelen. Gewisseld voor een gebruikt exemplaar (origineel Philips) en jawel, KLIK! Daar kwam ook nummer 2 tot leven, toch volgde er een nare verrassing. Niet om aan te horen dat geluid. Brommend laag, nagenoeg geen midden, weinig hoog. Laat dit nu de versie zijn met de ad0211/SQ8 middentoner en jawel box 2 had een defecte middentoner. Voorzichtig de driver uit elkaar gehaald en de spreekspoel een stukje losgehaald, schellak van de litze af gekrabt, spreekspoel eraan gesoldeerd en een drupje lijm om ‘m te fixeren. En ik had succes, de ad0211 doet het weer! Dus de driver maar weer ingebouwd en het klonk al ietsje beter.

Na een niet eens zo kritische luistertest bleek box 1 heel erg vlak te klinken en box 2 veel te warm. De ruststromen maar eens afregelen na warmspelen.
Box 1 laag 35mv (moet 75mv zijn) die staat er wel heel ver naast. Klein stukje draaien aan het potje en hij stond goed. Mid-hoog stond op 330mv (moet 420mv zijn) was ook zo opgelost.
Box 2 laag 40mv (moet 75mv zijn) ook niet echt in de buurt. Mid-hoog stond op 400mv, dat viel niet eens tegen, was maar 20mv te weinig.
Het afregelen van de mfb terugkoppeling heb ik ook gedaan, bij box 1 (te tam) was de terugkoppeling 70mv DC. Ook wel heel ver ervan af. Box 2 (te bruut, woofer sloeg tegen de tweeterbeugel) stond ie op 30mv DC. Beide netjes weer op spec gezet. Nu zijn ze in ieder geval weer mooi in balans.

Nu is natuurlijk de vraag hoe het kan dat alles zoveel afweek, dat moet een oorzaak hebben gehad. Vermoedelijk met een kwastje de binnenkant schoongemaakt o.i.d. want er zat vrijwel geen vuil in en de schroeven leken ook wel een paar keer los geweest te zijn. Wat ook invloed kan hebben is de conditie van de elco’s, die zijn op eentje na (heb ik vervangen) nog allemaal origineel. Na het afregelen klinken de beide 544/50r’s weer hetzelfde. Ze hebben even staan spelen en dat ging heel goed. Wat ik wel vreemd vond was dat ik de treble op de 798 naar +2 moest zetten, en de bass naar -2 om het een beetje prettig te laten klinken.

En toen stonden er ineens 3 sets 544 voor het grijpen, dus heb ik maar eens mijn eigen luistertest georganiseerd met 2 luisteraars.
Voorversterker 22ah798 (bass 0 en treble 0) met bron Aristona CD1471, in de test deden mee:
1 set 544/50r een van de eerste batches met ad0140 en ad0210
1 set 544/50r met de ad0163 en ad0211 textieldome middentoner
1 set sx6544/13r met ad0140 en ad0210

De Ari’s en de 50r met ad0140 en ad0210 (zelfde speakerbezetting) klonken veruit het meest sprankelend. De Aristona’s klinken in het laag strakker dan de Philipsen, wellicht komt dat door de volledig houten kast of de vulling, van de kast. Hoewel de waarneembare verschillen eigenlijk minimaal zijn. De 544/50r met de ad0163 en ad0211 viel enorm tegen. Het laag was nagenoeg gelijk aan de andere /50r, maar midden en hoog kon me niet bekoren. De ad0211 vind ik neuzig klinken, en de ad0163 niet zo sprankelend als de ad0140. Daarnaast klonken ze niet zo open als de andere 2 sets en klonken ze veel minder gedetailleerd. Jammer, niet dat ik er hogere verwachtingen van had, maar toch is het wel teleurstellend, want zo ken ik de 544 niet. Alle 3 de setjes tegelijk aan, tja dat maakte de teleurstelling meer dan goed. Dat ging op stevig volume enorm hard (volumeknop half open), maar wel mooi en zonder vervorming.

In ieder geval zijn alle setjes 544 weer klaar om in het jaar 2020 flink wat uurtjes luisterplezier te leveren.
Laatst gewijzigd door Cassettebandje op 25 dec 2019, 20:42, 1 keer totaal gewijzigd.
MFB 541,541,541,532,532,544,544,544,sx6544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 4190
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

25 dec 2019, 20:26

Mooi verslag en goed resultaat :clap:
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Marcel_Hilversum
Berichten: 38
Lid geworden op: 19 okt 2015, 22:33
Locatie: Hilversum

26 dec 2019, 11:34

Mooi verslag. Lijkt me erg leuk als je zo handig bent! Ik had niet verwacht dat er nog zoveel verschil kon zitten in de 544 sets. Doet mij denken dat ik ook een serie heb die minder klinkt dan zou moeten. Ik ga het nummer eens vergelijken met de nummers die jij noemt.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1139
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

26 dec 2019, 18:10

Alleen de toevoeging aan het typenummer zegt niet alles. Ik heb een keer een setje gehad beide 00r, maar de ene PL01 en de andere PL04, dus beide een andere speakerbezetting. Daar kwam ik ook pas achter toen bleek dat de PL01 met de ad0160 tweeter veel meer hoog gaf dan de PL04 met ad0140 tweeter. Volgens mij was ook de woofer van de pl01 een bruin exemplaar. Was allemaal origineel overigens en dit gemengde huwelijk heeft vanaf dag 1 bij de vorige eigenaar in de huiskamer gestaan. Wel maakte hij ze regelmatig open en deed met een kwastje het stof eruit. "Dat deed ik heel voorzichtig!" Maar de ruststromen en feedback heb ik toen flink bij moeten stellen kan ik me nog herinneren. 8) Ik werd er niet heel gelukkig van, dus heb ik ze verkocht, de nieuwe eigenaar had er geen moeite mee dat ze niet hetzelfde waren en klonken.

En ook bij de 544/50r heb ik 2 sets, ik heb de stickertjes nooit zo goed bestudeerd, dus welke oplagen dat zijn weet ik niet precies. Maar qua drivers zijn ze wel heel verschillend.

Pas geleden heb ik een Onkyo TX-80 receiver als bijvangst aan de verzameling toegevoegd, nog nooit eerder een apparaat van dat merk gehad en ik wilde er zo snel mogelijk weer vanaf. Het is niets bijzonders, maar op de een of andere manier vind ik het wel een charmant toestelletje. Na een rondje slechte solderingen opnieuw solderen en het schoonmaken van het relais speelde hij weer prima. Dus te koop aangeboden omdat hij weer werkte en ik er geen plaats voor had, maar helemaal niemand die er in 2 maanden op heeft gereageerd... Uiteindelijk maar besloten om 'm bruikbaar te maken en heb ik een aftakking gemaakt na de voorversterker zodat ik hem direct op de MFB's kan aansluiten. Dat scheelt een hoop vervorming door de eindversterker heen (STK chip).

Hij heeft heel de dag de set SX6544 naar volle tevredenheid aangestuurd. Na al die reparaties is het wel genieten dat je echt eer van je werk hebt.

Om even terug te komen op die klankverschillen. Als je wilt weten wat voor drivers er in die set 544 zitten kun je het beste de fronten eraf trekken, heb je een middentoner met zwarte dome, dan is het de ad0211, is ie bruinig dan heb je de ad0210. Bij de tweeter heb je 3 smaken.
Met een gaasje> AD0160
Met een gelige dome> AD0140
Met een zwarte dome> AD0163
MFB 541,541,541,532,532,544,544,544,sx6544,567 Heel veel luisterplezier.
Marcel_Hilversum
Berichten: 38
Lid geworden op: 19 okt 2015, 22:33
Locatie: Hilversum

27 dec 2019, 22:04

Dat is wel slim een versterker ombouwen naar voorversterker. Dat is iets waar ik steeds tegenaan loop. Ik wil namelijk een vriend een set 541 geven maar heb geen voorversterker voor hem en die zijn best prijzig en niet echt te vinden voor weinig. Ik heb zelf nu 2 goede 209 versterkers en ben daar erg tevreden over. Een op kantoor en een aan de tv. Pas de tweede set gekocht voor €260. Ik was van plan €300 uit te geven bij Thomas voor een 209 maar ze waren uitverkocht helaas. Deze is ook helemaal nagekeken door deze hobbyist en klinkt net als mijn gereviseerde bij mfb servicepunt in Huizen. Ik heb nog een derde maar die is stuk helaas. Askoppeling is gebroken van de knop aux, phono, tape en hij geeft al bij stand 3 of 4 snoeihard volume. Dat is het enige nadeel van de mfb speakers. Voorversterker vinden tegen juiste prijs. Ik heb nu 3 sets 109, 209 en 309 met slechts 1 cassettespeler. En ik vind ze er zooooooo mooi uitzien!!! Zo zijn er nog meer van die oude micro sets. Akai uc f5. Google dat maar eens. Ook erg mooi!
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1139
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

27 dec 2019, 22:19

Die akai is inderdaad ook erg mooi!

Die omgebouwde onkyo is best prima. Maar het gaat niet echt wild hoor. Draai m helemaal open en je hebt een bak geluid, maar niet zo stevig als een echte zoals de 551 en de 798. Om te testen voldoet ie prima en voor normaal luistervolume voldoet het prima.

Ik zag op markplaats deze https://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-e ... ousPage=lr

Deze heeft wel een pre-out. Dus als je voor niet al te veel geld een voorversterker wilt hebben is een dergelijk toestel ook nog wel een alternatief.
MFB 541,541,541,532,532,544,544,544,sx6544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6710
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

30 dec 2019, 21:37

Voor gebruik met een 0163 moet C561 1nF zijn wat vaak nog 5n6 is voor de oude tweeter. Je hebt dan te weinig hoog. Papieren domes hebben bij een wat hogere belasting de neiging wat schel te gaan klinken, een textiel dome is wat dat betreft beter.
Er zijn genoeg v.v.-receivers voor MFB alleen bepaalde typen zijn niet zo geliefd omdat Philips in die tijd over ging schakelen naar plastic fantastic. Een 743 is een prima receiver MFB v.v. en die kosten misschien Eur. 20-30.
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1139
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

30 dec 2019, 22:37

Als het goed is zijn die veranderingen wel doorgevoerd, met een deur uit de /50r pl01 klonken ze beduidend anders. Wat ik ook wel verwachtte eigenlijk, dus heb ik nog wel wat gespeurd naar mogelijke oorzaken van de minder goede prestaties. Ik ben erachter gekomen dat er een printbreukje bij de dinbussen zat.
Ik had een probleem met de massa, wat gek genoeg aanvankelijk niet resulteerde in een enorme brom. Ze spelen nu weer net zo hard als de andere 544's, ik snapte al niet waarom ze bijna de helft zachter klonken op dezelfde hoeveelheid signaal.
En ze klinken nu al een stuk beter, minder neuzig en best wel sprankelend. Al heb ik nog steeds wel een voorkeur voor de ad0210 en ad0140 drivers. Misschien omdat ik daar ook inmiddels wel aan gewend ben, want die hoor ik dagelijks meerdere uren achter elkaar.

De 544's staan (alle 6) nu aan de 798 vrolijk te spelen en dat klinkt meer dan aangenaam. Als er nog tijd voor is krijgt de set geparkeerde 532's nieuwe elcotjes. Die heb ik 2 jaar geleden afgekoppeld omdat er geel/groene smurrie langs de pootjes van de voedingselco's omhoog begon te kruipen.

De 743 zou nog een leuke toevoeging zijn aan de verzameling, al is ie nogal smaakgevoelig. Ik heb in ieder geval al een 742 en die klinkt echt niet slecht.
MFB 541,541,541,532,532,544,544,544,sx6544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6710
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

31 dec 2019, 11:07

Volgens mij zit in die hele serie dezelfde v.v. als in de vissenogen serie.
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1139
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

31 dec 2019, 12:35

Vermoedelijk wel. Het eindtrapje in de 742 ziet er hetzelfde uit als in de 550, dus voor de voorversterker zal waarschijnlijk hetzelfde gelden.
MFB 541,541,541,532,532,544,544,544,sx6544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6710
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

31 dec 2019, 16:36

De eindtrappen hebben ook allemaal hetzelfde ontwerp. Al vanaf de 712, alleen is de toegepaste voedingsspanning anders en de eindtransistoren kunnen een hogere spanning hebben, BD181, BD182 eigenlijk de meer audiofiele Philips transistor tov. 2N3055 150W ipv. 115W. Al die eindtrappen met een A-symmetrische voedingsspanning (en dus nog een uitgangs elco) staan gedeeltelijk in klasse A, derhalve de hoge ruststroom van 420mA bij de wat grotere modellen. Je moet de koelsleuven ook goed open laten. Voor die tijd een erg goed ontwerp en daarom klinkt het nu ook nog erg goed.
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
Plaats reactie