532 PL14 woofer defect MFB verkeerd afgesteld?

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Flatline
Berichten: 120
Lid geworden op: 07 jul 2015, 10:17

07 sep 2020, 18:01

Hi,

Ik heb een tijdje geleden voor ik de speakers bij een vriend van me een tijdje heb laten staan de MFB en ruststroom afgesteld zoals beschreven voor ik ze uitgeleend hebt voor een feestje.

Nu is bij een speaker de woofer opgeblazen? Hij werkt wel gewoon nog alleen bij een bepaald volumen hoor je iets in de speaker wat duidelijk niet goed is..

De MFB opnemer werkt wel nog, alleen staat hij naar mijn gevoel wat erg gevoelig, ik meet op de opnemer met de stekker van de hoofd print af
10.03k ohm. De woofer zelf meet 4.1 ohm en bij de andere goede dacht ik 3.1 ohm.

De hoofprint heb ik in 2013 helemaal gereviseerd. Maar ik denk dus dat er nog iets anders stuk is want ik zie dat R632 en R633 warm zijn geweest.

Ik weet niet waar ik moet beginnen aangezien hij nog functioneert.

Hier is een video van de woofer. Mij lijkt het dat deze dus de vuilnisbak in kan... Gelukkig heb ik nog een doner speaker PL14 voor onderdelen.

:: MFB freak sinds 2013
2x 22RH532 4x 22RH544 2x 22RH541 1x 22RH743 KEF 304SP1127 +Pioneer SA-5300+520
2x F9328 2x 22AH489 2x 22RH423 1x 22RH384 1x B4X23A/74
Creative SB X-Fi Xtreme Fatal1ty Pro Series (SB0460) /w frontpanel AC97 breakout mod
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1784
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

07 sep 2020, 18:10

Klink als 2 dingen.

Spoel is te warm geweest en loopt aan of een draad die aan de achterkant bijna tegen de konus zit.
Maar je hebt de woofer er al uit gehad dus zal het de spoel wel zijn dan.

Vervangen is de makkelijkste optie, deze woofers zijn nog niet zo zeldzaam. staan regelmatig op marktplaats.
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Donateur
Berichten: 2773
Lid geworden op: 09 aug 2014, 22:02

07 sep 2020, 18:45

Wat wellicht nog de moeite waard is om te controleren, is of de spider nog wel goed verlijmd zit op de korf. Als die door hard werken (gedeeltelijk) losgekomen is kan het ook zo klinken.
Gebruikersavatar
Flatline
Berichten: 120
Lid geworden op: 07 jul 2015, 10:17

07 sep 2020, 19:16

nijhuisr schreef: 07 sep 2020, 18:10 Klink als 2 dingen.

Spoel is te warm geweest en loopt aan of een draad die aan de achterkant bijna tegen de konus zit.
Maar je hebt de woofer er al uit gehad dus zal het de spoel wel zijn dan.

Vervangen is de makkelijkste optie, deze woofers zijn nog niet zo zeldzaam. staan regelmatig op marktplaats.
Dacht ik ook al ja dat de coil gewoon beschadigd is. Weet niet wat die normaal moet hebben aan weerstand maar het was dus 4.1 Ohm in mijn geval die andere was 3.1 Ohm dacht ik. Ik heb nog een PL14, die heb ik meteen gekocht toen ik van dit probleem af wist sinds ik geen zin had om dadelijk te moeten wachten tot er een tot de beschikking kwam.
ChromeMaximaII schreef: 07 sep 2020, 18:45 Wat wellicht nog de moeite waard is om te controleren, is of de spider nog wel goed verlijmd zit op de korf. Als die door hard werken (gedeeltelijk) losgekomen is kan het ook zo klinken.
Spider zit nog vast, de rest ziet er nog allemaal perfect uit. Als ik de speaker handmatig voorzichtig indruk voel ik ook niets vreemds.
De speaker werkt gewoon alleen bij een bepaald volumen gaat hij dus dat gekke geluid maken. Ik heb met de speaker gerammeld en er zit niets overduidelijk los .

Heb dit probleem al eens eerder gehad met een 544 woofer, die was perrongeluk opgeblazen en deed hetzelfde alleen dan minder erg. Was omdat er door een fout 100% van de geluidskaart naar de speakers ging bij een heftig nummer, dat vond de woofer niet zo fijn. Heb toen de driver vervangen en het was goed, ze lopen nu nog steeds.

Zal dan maar de woofer omzetten. Vraag me alleen af is het niet verstandig om verder nog wat zaken te controleren? Misschien nog eens de ruststroom en MFB controleren ?

Wat me trouwens opviel bij die 532 PL14 is dat als die aan gaat hij flink de woofer een tik geeft. Je ziet dan de woofer naar binnen en buiten bewegen en niet zo'n beetje ook vooral bij een "koude start".

Zie de video maar eens, lastig om in woorden te beschrijven. Dit probleem was bij de 544s geloof ik een ceramische cap vervangen met een andere waarden, dan had je die "plop" minder hard. Werkte wel OK, volledig heb ik het nooit weg gekregen bij al die MFB speakers niet. Dit is wel een gevalletje extreem eigenlijk.

:: MFB freak sinds 2013
2x 22RH532 4x 22RH544 2x 22RH541 1x 22RH743 KEF 304SP1127 +Pioneer SA-5300+520
2x F9328 2x 22AH489 2x 22RH423 1x 22RH384 1x B4X23A/74
Creative SB X-Fi Xtreme Fatal1ty Pro Series (SB0460) /w frontpanel AC97 breakout mod
Gebruikersavatar
Flatline
Berichten: 120
Lid geworden op: 07 jul 2015, 10:17

07 sep 2020, 21:27

Het vreemde is, ik voel en hoor helemaal niets dat apart is wat zou aanduiden dat die speaker defect is. Dat is het vreemde eraan..
Voorbeeld:


Dit heb ik dus niet, de speaker werkt ook tot een bepaald volumen gewoon perfect.

Erg vreemd, lijkt wel of hij onderaan als de speaker terug naar binnen gaat bij dat laatste stukje ergens de coil beschadigd heeft, wat alleen met het spelen van een wat harder geluid valt waar te nemen. Kan het niet misschien de opnemer zijn waar iets in is los gekomen??

Heeft iemand dit al eens eerder gehad op zoals in in de video van mijn eerste post?
:: MFB freak sinds 2013
2x 22RH532 4x 22RH544 2x 22RH541 1x 22RH743 KEF 304SP1127 +Pioneer SA-5300+520
2x F9328 2x 22AH489 2x 22RH423 1x 22RH384 1x B4X23A/74
Creative SB X-Fi Xtreme Fatal1ty Pro Series (SB0460) /w frontpanel AC97 breakout mod
pserci
Berichten: 40
Lid geworden op: 02 aug 2016, 10:17

07 sep 2020, 21:40

Try the speaker with an external amp, without feedback. If the woofer have the same behaviour, then is gone if not, the woofer will be ok.
Gebruikersavatar
Flatline
Berichten: 120
Lid geworden op: 07 jul 2015, 10:17

08 sep 2020, 19:31

pserci schreef: 07 sep 2020, 21:40 Try the speaker with an external amp, without feedback. If the woofer have the same behaviour, then is gone if not, the woofer will be ok.
Like I said speaker measures good it's off by 1 ohm cmp'd to the other known good. I don't think this makes much sense because the signal out of the amp to the speakers is crystal clear until a determined volume / amplification level, after that level the woofer makes this sound.
Completely inspected the speaker, with the "naked eye" you cannot see, feel or hear anything by moving the cone. It's like #2 said, I think the voice coil got hot and something is damaged.

It becomes clear after you go beyond a specific amplification also it's much more noticeable when the speaker is in the acoustic housing/box. If it's out there you almost hardly don't notice it.

here is the experiment, makes no sense as you can see.
:: MFB freak sinds 2013
2x 22RH532 4x 22RH544 2x 22RH541 1x 22RH743 KEF 304SP1127 +Pioneer SA-5300+520
2x F9328 2x 22AH489 2x 22RH423 1x 22RH384 1x B4X23A/74
Creative SB X-Fi Xtreme Fatal1ty Pro Series (SB0460) /w frontpanel AC97 breakout mod
Plaats reactie