22RH603/12

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Mr-cool
Berichten: 84
Lid geworden op: 22 sep 2016, 20:36
Locatie: dedemsvaart

14 dec 2019, 19:08

Gisteravond een RH603 opgehaald via MP welke er op stond voor sloop of onderdelen.
Nu wil ik deze toch weer proberen te herstellen. Probleem zit in de versterker, hierin zijn al diverse transistoren er uit gehaald.
Schema heb ik ook al dus dat wordt geen probleem. Weet ook nog niet of hij verder goed werkt, dat wil ik nog testen.
Verder mist de bodem plaat. Hier zal ik dus iets voor moeten maken.
Ik zal het verloop van de reparatie hier verder delen met foto`s.
RH541-RH544-RH702-AH794 pre amp-FC566-GA222-RH742-F5212
bramsat
Berichten: 359
Lid geworden op: 21 dec 2014, 19:47

17 dec 2019, 22:55

Mister Cool,op de achterzijde van die versterker zit een drukknop van 2 head en 3 head, heb jij een idee waar deze voor dient? b.v. dank :)

Heb het over de AH 794!
Yamaha S500,Audio Cambridge cxa 60,philips 109,209,309,nad 7130,Erres TA6000,Erres
TA8000,erresA8000,AH 798. warfdale 10.7,,MFB587,AH494,AH487,
sennheiser HD650,sennheiser HD 598. Dragonfly red+black + jitterbug.
wharfedale evo 4.4 AKAI AM 2650.
Mr-cool
Berichten: 84
Lid geworden op: 22 sep 2016, 20:36
Locatie: dedemsvaart

18 dec 2019, 19:32

Mister Cool,op de achterzijde van die versterker zit een drukknop van 2 head en 3 head, heb jij een idee waar deze voor dient? b.v. dank

Die zit erop voor monitor functie bij 3 kops band/tape recorder.
Staat ook in de gebruiks aanwijzing welke hier ook op site staat.
RH541-RH544-RH702-AH794 pre amp-FC566-GA222-RH742-F5212
Mr-cool
Berichten: 84
Lid geworden op: 22 sep 2016, 20:36
Locatie: dedemsvaart

18 dec 2019, 19:53

Hier vervolg van mijn onderzoek naar defecten in de receiver.
Print waar stuurgedeelte opzit van de versterker is mee geknoeid.
>Enkele weerstanden vernieuwt en op verkeerde plaats teruggezet.
>Enkele transistoren vernieuwt en verkeerde type erin gezet.
>Op de print zelf ook een weerstand vernieuwt en verkeerde waarde erin.
>Eindtransistoren nagemeten en zijn goed. Ook hier weer voor een kanaal verschillende types erin gezet.
Verder het tuner gedeelte getest door deze extern te voeden met 18 volt en signaal op de ingang van de versterker afgetapt en naar mijn test versterker gevoerd, Werkt.
Ook zijn de lampjes vervangen door 6volt-50mA ipv 250mA. Dus die moeten ook vervangen worden.
De trafo omsolderen naar 240 Volt.
Dan zitten er nog rotte elco`s in welke ik ook ga vervangen.
Wordt vervolgt.
RH541-RH544-RH702-AH794 pre amp-FC566-GA222-RH742-F5212
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 10252
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

18 dec 2019, 20:45

Nou, daar was flink mee geknoeid zo te lezen, een foutje kan gebeuren maar zoveel problemen..... :roll:
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
bramsat
Berichten: 359
Lid geworden op: 21 dec 2014, 19:47

19 dec 2019, 10:43

Trafo omzetten op 240 is dat een must? heb de hele AH versterkerseries nog gewoon standaard op 220 volt en heb nergens last van. :?:
Yamaha S500,Audio Cambridge cxa 60,philips 109,209,309,nad 7130,Erres TA6000,Erres
TA8000,erresA8000,AH 798. warfdale 10.7,,MFB587,AH494,AH487,
sennheiser HD650,sennheiser HD 598. Dragonfly red+black + jitterbug.
wharfedale evo 4.4 AKAI AM 2650.
Mr-cool
Berichten: 84
Lid geworden op: 22 sep 2016, 20:36
Locatie: dedemsvaart

26 dec 2019, 13:49

Hier weer een update van de herstelling. Eindtransistoren van rechter kanaal verschillende types in, deze vervangen door BD313/314. had ik nog liggen uit de 794 waarvan ik de eindtrap eruit heb gehaald. Verkeerde weerstanden eruit en goede waarden erin. Zo ook met de diverse transistoren. Voorzichtig aan de spanning met ipv zekeringen een paar kleine weerstandjes. En er is weer geluid via de versterker. Bij draaien aan potmeters kraken en storen deze. Dus uit de print gesoldeerd en demonteren, schoonmaken ligt invetten en weer monteren. gelijk op deze print maar de elco`s vervangen. Trafo ook maar omzetten naar 240Volt.
DSCI5785.JPG
DSCI5783.JPG
RH541-RH544-RH702-AH794 pre amp-FC566-GA222-RH742-F5212
Mr-cool
Berichten: 84
Lid geworden op: 22 sep 2016, 20:36
Locatie: dedemsvaart

26 jan 2020, 13:59

Nadat de receiver weer helemaal goed werkt was het nog noodzakelijk om een bodem plaat te scoren. Is niet gelukt dus zelf maar wat maken. Van een plaat aluminium de gewenste grootte uit gestanst. Daarna de verschillende hoeken afgetekend en uitgezaagd. gaatjes boren voor de bevestiging en koeling onder de versterker print. Geheel afgemonteerd en behuizing schoongemaakt. En nu? Maar te koop gezet op MP.
In ieder geval gered van de stort of kringloop.
DSCI5824.JPG
RH541-RH544-RH702-AH794 pre amp-FC566-GA222-RH742-F5212
esgigt
Berichten: 4114
Lid geworden op: 22 feb 2013, 15:13
Locatie: ergens in Zuid-holland

26 jan 2020, 15:21

bramsat schreef:
19 dec 2019, 10:43
Trafo omzetten op 240 is dat een must? heb de hele AH versterkerseries nog gewoon standaard op 220 volt en heb nergens last van. :?:
Dat ligt eraan. Als de voedingsspanning met 220V nog voldoende binnen de specs van de elko's (mits niet lekkend) valt, hou je vaak bij 230V voldoende marge over om betrouwbaar te kunnen gebruiken en ook fluctuaties van de netspanning naar boven op te kunnen vangen. Is de voedingsspanning echter al tegen de grens van de bedrijfsspanning van de elko's aan, dan zou ik zeker naar 240V instelling over gaan of elko's monteren met een bedrijfsspanning die wel voldoet.

Om een voorbeeld te geven : in een RH544 is de voedingsspanning met 220V ca. 57 volt DC. Op 230 V kom je al op bijna 60Vdc... en dat met 63V elko's in de voeding. Dan moet je erg zeker zijn van dat die elko's niet lekken en de netspanning weinig varieert.... Anders moet je echt 80V elko's gaan monteren.

Verscholen problemen als lekkende elko's zijn doorgaans lastig op te sporen en om lekkage vast te stellen is een eenvoudige component tester (tientje of 2 in China) niet toereikend, daarvoor is specialistische meetapparatuur nodig. Lekkage leidt wel tot opwarming van de elko met een versneld defect raken (ploffen) tot gevolg.

Daarom lijkt het mij veiliger om een 220V apparaat dat op 230V moet werken, indien mogelijk op 240V te schakelen. Is omschakelen naar 240V niet mogelijk is het goed een aantal controles uit te voeren en het de voeding eventueel te reviseren/opwaarderen.
Laatst gewijzigd door esgigt op 26 jan 2020, 15:26, 1 keer totaal gewijzigd.
CD880, FT880, RH544, PM2519, BX510A, 22RH720, GA312 (Aristona) ;)
mae
Donateur
Berichten: 5089
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

26 jan 2020, 15:24

bramsat schreef:
19 dec 2019, 10:43
Trafo omzetten op 240 is dat een must? heb de hele AH versterkerseries nog gewoon standaard op 220 volt en heb nergens last van. :?:
Is geen absolute must. Vooral in apparaten met veel lineaire regulators (cd, vcc) en apparaten met ondergedimensioneerde elco's (mfb) kan het echter wel in de levensdur schelen als je netspanning regelmatig boven de 230V zit.

Bij buizenapparaten doe je een gloeispanningsmeting voor de juist instelling.
bramsat
Berichten: 359
Lid geworden op: 21 dec 2014, 19:47

12 feb 2020, 12:18

Bedankt jongens,weet nu voldoende :D
Yamaha S500,Audio Cambridge cxa 60,philips 109,209,309,nad 7130,Erres TA6000,Erres
TA8000,erresA8000,AH 798. warfdale 10.7,,MFB587,AH494,AH487,
sennheiser HD650,sennheiser HD 598. Dragonfly red+black + jitterbug.
wharfedale evo 4.4 AKAI AM 2650.
Plaats reactie