AH380 DC protectie

Wat hang jij aan het andere eind van de kabel? Alle over voor-, eind- en geïntegreerde versterkers hier.

Moderator: Moderators

BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

10 jun 2021, 18:56

Regenpak schreef: 10 jun 2021, 06:45
Check R620a. De metingen rond TS601/2 kloppen niet maar ik denk dat je gewoon de verkeerde pennetjes hebt gekozen dus daar zit waarschijnlijk niet nog een fout.

Tjerk
[/quote]

R620a = 1Kohm

TS601 en TS602 gecontroleerd. Eén meetpen met vast punt aan massa. Met de 2e de waarden opgenomen zoals hieronder. Dat geeft dezelfde waarden als gisterenavond:

TS 601:

d (12) 11,17
g (-0,3) 0
s (1) 0,7
u (12) 11,19
s (0,95) 0,69
g (-1,15) 0,02
d (12) 11,2

TS 602:

b1 (0,5) 0,6
e (1,0) 0,0 c1 (1,0) 50,6
b2 (56) 0,7 (?) c2 (56) 50,6
Bijlagen
TS601-602.JPG
T601-602 print.JPG
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 454
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

11 jun 2021, 18:16

BTPaul schreef: 10 jun 2021, 18:56 g (-1,15) 0,02
Nou snap ik ook meteen waar die -1.15 vandaan komt. Die is fout. De 0 V in het schema bij de rechter gate is wel OK.

Recapitulé Overflakkee: op de emitter van TS608a meet je 1.4 V. Verwacht is nul volt omdat de terugkoppeling op dat punt zit aangesloten. Dan is er een spanningsdeler van 33k/1.2k en dan moet op de rechtergate van TS601a 1.2/(1.2+33)*1.4=49 mV staan. Dat is toch wat anders dan 20 mV. Het kan overigens wel zo zijn dat de offset (R646a) heeeeel errug verkeerd staat. Verifieer dit. Die 20 mV is wel in de orde-grootte van de verwachte 49 mV. Meet overigens ook hoe de spanning op de loper van R646a reageert als je van links naar rechts draait.

Staat de nettrafo op 240 V? Jouw gemeten spanning van 51 V op de positieve rail (voeding) is te laag, je zou 54 V verwachten bij 230 V op een 240 V wikkeling.

Hoe dan ook, er is wat vreemds met deze versterker.

Tjerk
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

11 jun 2021, 21:20

De waardes vliegen alle kanten op. Nu lijkt R641 los te zitten. Eerst de soldeerbout eens aanzetten....
Gebruikersavatar
MGf
Berichten: 1323
Lid geworden op: 24 jan 2016, 10:33
Locatie: Regio Arnhem

11 jun 2021, 21:45

8 pagina’s al weer… jeetje dat wordt een dure versterker. ;)

Die solderingen van de laatste foto vind ik al niet geweldig.
Originele soldeer is minimaal, linksboven ook een beginnende breuk. Maar dat soldeerwerk rechtsonder…. :( Hoop niet dat dat jouw werk is, want dat ziet er niet heel fraai uit. :think:
ik zou die print maar eens goed wassen met een tandenborstel en IPA zodat alle fluxresten weg zijn.
~ Mark ~
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

11 jun 2021, 22:08

Regenpak schreef: 11 jun 2021, 18:16
BTPaul schreef: 10 jun 2021, 18:56 g (-1,15) 0,02
Nou snap ik ook meteen waar die -1.15 vandaan komt. Die is fout. De 0 V in het schema bij de rechter gate is wel OK.

Recapitulé Overflakkee: op de emitter van TS608a meet je 1.4 V. Verwacht is nul volt omdat de terugkoppeling op dat punt zit aangesloten. Dan is er een spanningsdeler van 33k/1.2k en dan moet op de rechtergate van TS601a 1.2/(1.2+33)*1.4=49 mV staan. Dat is toch wat anders dan 20 mV. Het kan overigens wel zo zijn dat de offset (R646a) heeeeel errug verkeerd staat. Verifieer dit. Die 20 mV is wel in de orde-grootte van de verwachte 49 mV. Meet overigens ook hoe de spanning op de loper van R646a reageert als je van links naar rechts draait.

Staat de nettrafo op 240 V? Jouw gemeten spanning van 51 V op de positieve rail (voeding) is te laag, je zou 54 V verwachten bij 230 V op een 240 V wikkeling.

Hoe dan ook, er is wat vreemds met deze versterker.

Tjerk
Er komt op de goede manier leven in de brouwerij. R641a zat idd los wat verklaart dat er geen spanningsval kon worden gemeten over deze weerstand. Aan beide kanten deze weerstanden doorgesoldeerd. De offset is weer instelbaar voor links. Dit gaat niet slechter of beter als voorheen. Redelijk instelbaar. DC protect gaat er af nu ook af bij inschakelen en gebruik speakerschakelaar. Nettrafo staat op 240V.

TS601 geeft dezelfde metingen. TS608 E=0V nu

Zijn er nog aanvullende controles nodig alvorens de eindtorren weer aan te sluiten?.
Laatst gewijzigd door BTPaul op 11 jun 2021, 22:37, 3 keer totaal gewijzigd.
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

11 jun 2021, 22:14

MGf schreef: 11 jun 2021, 21:45 8 pagina’s al weer… jeetje dat wordt een dure versterker. ;)

Die solderingen van de laatste foto vind ik al niet geweldig.
Originele soldeer is minimaal, linksboven ook een beginnende breuk. Maar dat soldeerwerk rechtsonder…. :( Hoop niet dat dat jouw werk is, want dat ziet er niet heel fraai uit. :think:
ik zou die print maar eens goed wassen met een tandenborstel en IPA zodat alle fluxresten weg zijn.
Het hele ding ziet er niet uit aan deze kant......het ergste stof en smerigheid met stalagtieten al eens verwijderd. Het lijkt net alsof er een zurig goedje overheen is gevallen. Veel sporen van corrosie aan deze kant. Alsof er een lekke batterij boven heeft staan lekken. De kap zelf is ook behoorlijk aangetast.. de print maak ik schoon als het ding weer een beetje werkt.
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 454
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

12 jun 2021, 07:11

BTPaul schreef: 11 jun 2021, 22:14de print maak ik schoon als het ding weer een beetje werkt.
Daar zou ik mee beginnen of helemaal niet doen. Fluxresten zijn lelijk maar introduceren geen fouten.

Wat nog niet is geverifieerd is het regelbereik van R646a en R647a. De waarden die ik wil zien zijn de spanning op de output (nu dus de emitter van TS608a) in millivolts bij beide extremen (R646a) en de spanning tussen de emitters van TS608a en 9a. R647a, ditto. Deze potmeter op de minimale spanning zetten.

Verder moet de print nagelopen worden op rotte lassen (oogloep!) en waar nodig bijgetipt. Dit ook naar aanleiding van de terechte opmerkingen van MGf.

Tjerk
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

12 jun 2021, 09:17

R646 - TS608a (E) is instelbaar tussen -0,16V en 1,58V.
Spanning tussen de E TS608 en TS609 is 0 ~0,1mV als R646 op 0V is ingesteld tussen R646 en E TS608.

R647 is niet instelbaar. Solderingen rond deze potmeter lijken in orde. Daar kan ik helaas vanmiddag laat pas verder mee.
Bedankt tot in zoverre.
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 454
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

12 jun 2021, 10:01

BTPaul schreef: 12 jun 2021, 09:17R647 is niet instelbaar. Solderingen rond deze potmeter lijken in orde. Daar kan ik helaas vanmiddag laat pas verder mee.
Die moet uiteraard wel instelbaar zijn. We wachten in spanning af!

Tjerk
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

12 jun 2021, 16:52

Veel losse soldeereilandjes rond de transistoren 604 t/m 609. Ook divers pleisterwerk uitgevoerd in de directe omgeving van R647a maar nog geen resultaat.De spanning op de E van TS608A blijft 0V (zoals eerder ingesteld met R646a). Het lukt pas morgen na 1500 om hier serieus mee verder te gaan. Heb je nog een suggestie?
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 454
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

12 jun 2021, 18:43

BTPaul schreef: 12 jun 2021, 16:52De spanning op de E van TS608A blijft 0V (zoals eerder ingesteld met R646a). Het lukt pas morgen na 1500 om hier serieus mee verder te gaan. Heb je nog een suggestie?
Ja, je moet tussen de emitters van TS608a en TS609a meten. De spanning van nul volt is goed want die is naar massa en had je net ingesteld met R646a. Volgens het schema moet daar 1.1 V tussenstaan. Dat willen we regelbaar hebben (met R647a) anders fikken je eindtorren er weer uit. Oh ja, DBT...

Tjerk
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

13 jun 2021, 08:37

Het waarom achter ruststroom in dit topic gevonden om het eea beter te kunnen begrijpen. Als de spanning over R647a ontbreekt (om de collectorweerstand) over TS608a in te stellen, ligt het dan voor de hand om TS604-605 en D608A te controleren of heb ik dat verkeerd begrepen? Welk deel verzorgt dan de voeding naar R647a?
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 454
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

13 jun 2021, 16:31

Om een lang verhaal nog langer te maken: een versterker bestaat uit drie delen. Altijd. Deze zijn: ingangstrap (verschilversterker), VAS oftewel Voltage Amplification Stage (heb ik ook tijdenlang niet geweten waar dat voor stond) en de uitgangstrap, die de VAS buffert en de stroom voor de speaker levert. Welnu, de VAS, ingeval van de AH380 bestaand uit TS606a en TS607a, is een klasse A versterker. De stroom door de twee torren ontwikkelt een spanning over R647a en D608a. Die spanning moet vier diodeovergangen voeden, namelijk van TS608/9a en de twee paartjes eindtorren. Samen 2.2 V volgens de doc. Als TS608a of zijn negatieve broertje geen collectorspanning hebben moet de VAS alle stroom leveren. Die kan dat niet. Maar ik meen dat R644a/5a reeds zijn vervangen. Over C614a moet nu echt 1.1 V staan, in te stellen met R647a.

TS604/5a zijn nodig om de verschilversterker op de VAS aan te sluiten. Als dat fout gaat doet de versterker het ook niet.

Tjerk
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

13 jun 2021, 20:33

MGf schreef: 11 jun 2021, 21:45 8 pagina’s al weer… jeetje dat wordt een dure versterker. ;)
Duur? nee hoor...inmiddels een bijdrage aan het forum gedoneerd voor al het geduld, wat ik hier leer en de extra hosting kosten voor het meer dan gemiddelde aantal blz in dit draadje..... :D

Grtz, Paul
BTPaul
Donateur
Berichten: 221
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24

14 jun 2021, 10:31

De versterker blijft vooralsnog sterker... :( :(

R644a/645a/R646a (vervangen door 250 Ohm versie)/R647a zijn ok.
TS 604a
E (55,6) =52,5V
B (55) =51,9V
C (-55) =-52,1V

TS 605a
E (55,6) =52,7V
B (55) =52V
C (-55) =-52,8V

Spanning over C614a = 0,7V

D608A= spert in éen richting, andersom is 0,95V doorlaat. (gelijk met rechts)

Wat opvalt en wat ik als normaal beschouwde omdat de versterker dat sinds de aankoop al deed, is dat direct bij inschakelen het DC ledje gaat branden mits de schakelaar op speakerset a of b staat ingesteld . Na enige seconden dooft deze waarna het speakerrelais inschakelt. Als je de speakerschakelaar uitschakelt (zoals aangegeven om offset en ruststroom in te stellen) (voor A/B), dooft deze niet.

Nu heb ik een een 2e 22AH380 gekocht in goedwerkende en originele staat en die doet dat niet. Na inschakelen geen DC- ledje dat eerst dooft, maar een na ca. 2 seconden inschakelend speakerrelais. Dit wss zoals het hoort.

De printbanen vanaf D608a op de printaansluiting 3 en 4 naar de achterliggende componenten zijn onder de loep ok of waar niet gespalkt.

Kan het zo zijn dat de DC beveiliging of D608a toch defect is en het instellen van R647a verhindert? Hoe dit te controleren (D608A= spert in éen richting, andersom is 0,95V doorlaat (gelijk met rechts)?
Plaats reactie