Wereldontvanger

FM, AM, voor ieder wat wils. Tuners zijn nog steeds hot en Philips heeft een hoop mooie gemaakt.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
kevinvds
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 apr 2009, 13:45

25 jul 2009, 21:50

Hoi,

Vandaag in de kringloopwinkel gevonden: een prachtige oude philips radio. Het label met het typenr is wel onleesbaar, dus ik kan helaas niet het jaartal achterhalen. We hebben hem ter plekke effe getest en we kregen er wel geluid uit (op de fm-band geprobeerd) Er was echter geen antenne bij en hier thuis ontvangen we al veel minder, om niet te zeggen niks. :)
Mijn vraag dus: welke antenne past er in de aansluiting op de achterkant? Want zo'n aansluiting heb ik nog nooit gezien.
Ik voeg wat foto's toe (als dit werkt :) )
radio3.jpg
radio2.jpg
radio1.jpg
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11856
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

25 jul 2009, 21:56

Ha, een mooie "plano", ik denk dat onze Laurens je hier wel verhalen over kan vertellen ;) Maar op de aansluitingen in de achterkant kun je gewoon een banaanstekker met een stuk draad aansluiten. De bovenste twee tezamen kun je voor betere ontvangst ook op een lintantenne aansluiten, die kun je gewoon bij de elektroboer kopen. Waarschijnlijk wel even twee banaanstekkers eraan maken zodat deze BX... nogwat er wat aan heeft ;)
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Laurens
Berichten: 1302
Lid geworden op: 17 jun 2005, 19:55
Locatie: Zaandam

25 jul 2009, 22:44

B4X12A? http://www.radiocollection.net/philips/b4x12a.html" target="_blank

't is geen 'echte' wereldontvanger, maar een doorsnee middenklasse radio voor in de huiskamer. Op de kortegolf is het afstemmen alleen erg lastig doordat je heel zachtjes aan de knop moet draaien. De AM ontvangst is echter bijna altijd erg goed bij Philipstoestellen, in vergelijking met wat je tegenwoordig in de winkel koopt is het een erg goede ontvanger. Helaas is de eindtrap niet stereo, al staat er wel 'stereo' op de achterwand.

Dit is zo'n beetje het minst populaire radiomodel onder verzamelaars, en doorgaans worden ze gesloopt voor onderdelen. Zelf heb ik het topmodel uit de planoserie gekocht voor 15 euro in perfecte staat :)
Een later model van het type dat jij hebt was mijn eerste buizenradio. Die had dan geen plastic/vinyl bovenkant, maar gefineerd. Dat toestel deed helemaal niks en daarom had ik 'm toen gesloopt, ik was toen 10 ofzo...

Als je de plano's leuke toestellen vindt, dan kan je voor bijzonder lage prijzen een leuke collectie aanleggen. Ik heb er 3: een B3X40u (en 't aristonazusje ervan), een B7X12A Reverbeo en de B7X94A (die men 'mammoetplano' heeft gedoopt vanwege het formaat en gewicht)
Zelf heb ik het topmodel uit de planoserie gekocht voor 15 euro in perfecte staat :)
Zoek maar eens op 'mammoetplano' op het forum. Het is een machtig mooi ding en kan echt serieus veel lawaai leveren. Helaas klinkt ie niet zo goed, 't zit 'm in de onwijs schelle tweeters. Het andere model dat ik heb, de 'reverbeo' heeft nog gewone breedbanders en klinkt zeer aangenaam, maar kan maar weinig geluidsdruk leveren. De reverbeo doet 't uitstekend op de AM banden, maar op FM verloopt ie steeds van zender. Ik laat 't maar zo, want ik gebruik 'm alleen maar als PC speakerset ;D

Die antenne aansluittekeningetjes zijn wat vaag, ik snap ze ook niet altijd. In de 1e stand gebruik je 'n FM dipool en een AM langdraad. In de tweede stand gebruik je 'n FM dipool, die óók wordt gebruikt voor de AM ontvangst. In de derde stand gebruik je een 75cm lang draadje (meestal bijgeleverd) voor FM en en langdraad voor AM. In de vierde stand gebruik je het draadje voor FM en de interne antenne voor AM. Dat is wat ik ervan snap...
Voor de kortegolf moet je altijd een externe antenne nemen. De interne ferrietantenne ontvangt alleen de allersterkste zenders van de kortegolf. Voor de midden en langegofl is de ferrietantenne wel echt heel goed. Heel europa haal je dan binnen.
Forum voor zendamateurs, met het accent op zelfbouw: http://hamforum.nl/" target="_blank
kevinvds
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 apr 2009, 13:45

26 jul 2009, 11:04

Bedankt voor de snelle antwoorden!!
k Ben er ondertussen nog wat mee aan het spelen geweest, maar heel veel krijg ik er niet uit. Op de korte golf komt er wel wat door, maar midden, lange en fm geeft weinig.

Qua antenne, moet k mij dan voor de FM zoiets aanschaffen?
http://www.allekabels.nl/Binnen-Antenne ... tenne.html

En er vervolgens in de plaats van die kabelschoentjes banaanstekkers aan zetten?

En voor de AM dan gewoon een banaanstekker met een draad eraan? (en zoja, maakt de lengte iets uit?)
Laurens
Berichten: 1302
Lid geworden op: 17 jun 2005, 19:55
Locatie: Zaandam

26 jul 2009, 11:23

Ik heb even getest - zonder aangesloten antenne en ongeacht de stand van het lipje achterop moet je op de midden- en langegolf diverse zenders moeten kunnen ontvangen. De interne antenne is altijd actief. Een klein draadje in de antennebus heeft geen zin, dat pikt alleen maar meer storing op. De interne antenne is al erg goed. Als je nog meer ontvangst wilt, kun je buiten naar een boom of ander gebouw 'n draad spannen van 5-20m lengte (isoleren met keramische isolators bij de ophangpunten) en een aardpin slaan tot in het grondwater en die verbinden met de aardebus.

De antenne die je laat zien is goed geschikt. Je moet 'm verticaal ophangen (de meeste FM zenders zijn tegenwoordig verticaal gepolariseerd) en de toevoerdraad moet horizontaal hangen en mag niet worden opgerold/opgevouwen.
Zelf gebruik ik ook zoiets aan m'n mammoetplano, maar dan in een stevigere uitvoering die eigenlijk op het dak hoort.
Forum voor zendamateurs, met het accent op zelfbouw: http://hamforum.nl/" target="_blank
kevinvds
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 apr 2009, 13:45

26 jul 2009, 11:59

Ik pik op de middengolf nu iets franstalig goed op. En net kwam Twarres er ook effe door op n andere zender, maar dan met veel ruis. Voor de rest is het vooral storing.
k weet niet of dit gek is, maar als k m nu op FM zet, dan hoor k helemaal niks. Zelfs geen ruis. Is er dan misschien toch iets stuk? Of kan dit, zonder antenne aangesloten?
Als k de frequenties die op wikipedia staan onder MF en LF afga, vind k meestal niks trouwens.
Laurens
Berichten: 1302
Lid geworden op: 17 jun 2005, 19:55
Locatie: Zaandam

26 jul 2009, 14:25

Je moet echt goede ontvangst kunnen hebben. Op 1008khz ( 300m) zou je groot nieuws radio moeten horen, 675 (454) radio maria, 747 (400m) radio 5...
Zelf even omrekenen naar meters
Met een draadje in de FM antennebus (lipje nu wel goed zetten) moet je ook enkele FM zenders kunnen horen.
Forum voor zendamateurs, met het accent op zelfbouw: http://hamforum.nl/" target="_blank
kevinvds
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 apr 2009, 13:45

28 jul 2009, 09:36

k Heb even een geïmproviseerde antenne tegen de antenne-input gehouden en FM werkt! Die komen super goed door.
Maar midden en lange golf doet niet veel. Ik zit wel in België, maar dat zou niks mogen uitmaken, toch?
Misschien is er iets mis met de interne antenne? Ik weet niet hoe hard de lampen worden verondersteld te gloeien (geen ervaring met buizenversterkers :-) ), maar die gloeien maar zachtjes.
Hoe herken ik die interne antenne?
Laurens
Berichten: 1302
Lid geworden op: 17 jun 2005, 19:55
Locatie: Zaandam

28 jul 2009, 16:01

'n horizontaal geplaatste ca. 17cm lange zwarte staaf met daarop een kleine, een middelmatige en een grote spoel.
Ook in belgie zou je wel wat zenders moeten horen.
Ik vrees dat er wat mis is met je toestel...
kijk eens bij http://verdijk.info/tips-en-trucs/storingen/" target="_blank
Forum voor zendamateurs, met het accent op zelfbouw: http://hamforum.nl/" target="_blank
Plaats reactie