mfb 532

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

pulse
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 aug 2022, 13:20

13 aug 2022, 13:29

hallo ik heb gister voor een klein prijsje (50 €) een set 532 opgehaald de verkoper zei dat ze niet getest waren en uit een opslag kwamen< ik ga er dan altijd vanuit dat ze stuk zijn maar de speakers opzich waren heel en dus meegenomen eenmaal thuis een brilsnoer gezocht en eentje aangezet ... niks maar toen ik aan de mv schakelaar bewoog tussen 1 en 19 volt hoorde ik de speakers klikken dit gebeurde ook bij de andere heb kabels besteld din om te testen hoop vandaag te krijgen.
nu is mijn vraag waar moet ik op letten bv voeding elco's die vervangen moeten worden iemand tips,
bv dank john
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 8746
Lid geworden op: 26 jun 2005, 22:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

13 aug 2022, 14:51

ALLES wat je wilt weten staat -wel ergens- op de homepage:
https://www.mfbfreaks.com/
ook alle benodigde snoeren zijn daar te koop in de webshop.

zo van zolder = krakende schakelaars, pluggen en regelaars, reinigen met IPA
en dan maar een tijdje aan laten staan in de hoop dat alles wakker wordt.
recappen kan altijd nog...
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Gebruikersavatar
HermanH
Berichten: 5705
Lid geworden op: 22 mei 2015, 21:39
Locatie: Omgeving Breda

13 aug 2022, 15:36

En welke versterker heeft de eer om gekoppeld te worden met de MFB 532 ?
Binnenkort uitverkoop
Gebruikersavatar
Will
Donateur
Berichten: 8354
Lid geworden op: 24 mei 2009, 22:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

13 aug 2022, 15:52

Voorlopig hoef je helemaal niets te vervangen of te recappen.
Waarschijnlijk werken ze gewoon en kun je ze na aansluiten het beste een tijdje rustig laten spelen. Reken er op dat het eerste halfuur het geluid niet helemaal goed kan zijn als ze zo lang niet gebruikt zijn geweest.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
pulse
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 aug 2022, 13:20

13 aug 2022, 17:44

thx voor de snelle reacties ik kreeg net de snoertjes binnen en heb ze afzonderlijk aangesloten op een dvd cd speler die speelt op de
1 volt stand behoorlijk hard de ene lijkt alles oke te zijn de ander heeft zowel geen hoog als midden toon dus ben bang dat dit versterkertje eruit ligt weet niet of dit gezekerd is heb ze nog niet open gehad maar er zit leven in dus dan is er hoop.
voor de gene die vroeg welke versterker er op gaat sturen ik heb keuze tussen technicks of cambridge amp .
Gebruikersavatar
HermanH
Berichten: 5705
Lid geworden op: 22 mei 2015, 21:39
Locatie: Omgeving Breda

13 aug 2022, 17:53

Het is bij die MFB's wel zo, dat ze na een lange tijd 'in ruste', beter langzaam tot leven kunnen worden gewekt. Via een geschikte versterker en niet direct aan een bron.
Binnenkort uitverkoop
pulse
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 aug 2022, 13:20

13 aug 2022, 18:41

ik heb de box die het wel geheel speelt een tapedeck gehangen met regelbare output die staat nu op een laag pitje te spelen de ander even opengehaald en stofvrij gespoten maar zie op het eerste gezicht geen rare dingen maar mis daar dus de hoge en middentoren heb nog niks gemeten.
Gebruikersavatar
fastfolkert
Berichten: 764
Lid geworden op: 26 jul 2017, 23:12
Locatie: NE-Fryslân en Twente

14 aug 2022, 11:42

Zoals je in de servicedoc kunt zien wordt mid en hoog door dezelfde eindtrap aangestuurd. Daar begin je dus met meten: DC rails aanwezig, ruststroom in orde, eindtorren nog goed enz.

Mooie deal voor 50€, hopelijk is het euvel snel verholpen en kost het je hoogstens wat (eind-) transistors en wat tijd om de boel netjes af te regelen.
Mancave op zolder met hifi uit de 70's-90's waaronder Quad, NAD, ARCAM, Meridian, Mission, Cyrus, B&W, DUAL en Philips natuurlijk!
pulse
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 aug 2022, 13:20

14 aug 2022, 12:34

thx fastfolkert heb de doc inmiddels binnen en ga op mn gemak even meten maar ff niet nu sta allemaal in de blokhut buiten en daar is het momenteel 40 graden binnen dus wacht ff op een beter momend.
ben trouwens geen electronicus maar kan wel wat heb mooi soldeerstation en hen in het verleden wel tv gemaakt als je me op weg zou willen helpen met waar ik moet beginnen welke transistors en zo dan kan ik via documentatie wel een end komen.
Laatst gewijzigd door pulse op 14 aug 2022, 12:44, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
fastfolkert
Berichten: 764
Lid geworden op: 26 jul 2017, 23:12
Locatie: NE-Fryslân en Twente

14 aug 2022, 12:42

pulse schreef: 14 aug 2022, 12:34 ….. en daar is het momenteel 40 graden binnen dus wacht ff op een beter momend.
Groot gelijk. Ik zit in de tuin onder de parasol bij 32C rustig met een glas binnen handbereik dit forum te lezen op de iPad :D
Mancave op zolder met hifi uit de 70's-90's waaronder Quad, NAD, ARCAM, Meridian, Mission, Cyrus, B&W, DUAL en Philips natuurlijk!
pulse
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 aug 2022, 13:20

14 aug 2022, 12:47

ha doe je goed heb trouwens mijn laaste bericht angepast.
Gebruikersavatar
fastfolkert
Berichten: 764
Lid geworden op: 26 jul 2017, 23:12
Locatie: NE-Fryslân en Twente

16 aug 2022, 11:46

pulse schreef: 14 aug 2022, 12:34 [...] als je me op weg zou willen helpen met waar ik moet beginnen welke transistors en zo dan kan ik via documentatie wel een end komen.
Ik heb zelf geen 532 (alleen 541 en 544), dus wellicht zijn andere forumleden meer geschikt als hulp.
Maar het begint, wat mij betreft, met het controleren van die mid/hoog versterker:

- visuele controle van de mid/hoog versterker; beschadigde componenten? Slechte solderingen? enz
- voedingsspanning controleren, midpunt (halve voedingspanning) controleren, en ruststroom controleren cq correct instellen
- heb je wel alle voedingsspanningen, maar geen goed midpunt en/of geen ruststroom, dan zou ik beginnen met het controleren van de transistoren. Te beginnen bij de eindtorren (Darlingtons) en zo terug (drivers enz). Controle op diodeovergang B-E en sluiting C-E
- heb je geen voedingsspanningen: kan komen door een eindtrap die in sluiting ligt (zie boven)
- en natuurlijk bedrading naar de speakers, en de speakers (mid+hoog) zelf

my 2c
Mancave op zolder met hifi uit de 70's-90's waaronder Quad, NAD, ARCAM, Meridian, Mission, Cyrus, B&W, DUAL en Philips natuurlijk!
Gebruikersavatar
Will
Donateur
Berichten: 8354
Lid geworden op: 24 mei 2009, 22:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

16 aug 2022, 12:30

Documentatie op https://freeservicemanuals.info en/of hier op docserver http://docs.mfbfreaks.com/sm/

Geen hoog en mid is een fout die hier al vaker besproken is en waar ook al mensen door blind andere berichten op te volgen en blind componenten vervangen meer stuk gemaakt hebben dan ze lief was.
Dus voorzichtig, blijven nadenken en vooral meten.

Eerste verdachte zijn de zekering, transistoren in de eindtrap en de emitterweerstanden van de eindtorren.
De box heeft twee versterkers: een laag en een voor de mid plus hoog.

In de servicemanual kun je vinden waar het zit. En uiteraard stapsgewijs te werk gaan zoals Folkert al schrijft.
Lukt je dat niet, stop dan en laat het liever aan een medefreak over.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 8531
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolayiv (met een Leopard dan)
Contacteer:

16 aug 2022, 19:44

Inderdaad de elementaire dingen eerst na lopen voordat je zomaar wat gaat wisselen. Ik zou wel met de stekker er uit de spannings carroussel op 240VAC zetten. En als je iets gaat vervangen, als eerste de 4700uF-63VDC voedings elco die nu waarschijnlijk op 61VDC staat te werken bij een 220VAC instelling. Aanrader: Vishay BC105C serie, ik zou dan 6800uF-63VDC nemen.
Philips 22RH550+Teufel Ultima-20mk2, 22RH426, 22AH489. N4511, N4450, N2521, N2520, 22GA(1)408, 212, 312, 222 +GP401/412mk2 Shibata/MC-3 Turbo/AT-OC9XEN.CD204.NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R.900: CDF-200, FA-911, FC-931.LS3/5a
pulse
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 aug 2022, 13:20

20 aug 2022, 14:06

Thx all tot zo ver ik was er ff tussenuit door omstandigheden maar ga jullie tips zeker nalopen te beginnen met de 220/240 schakelaar als de box uit staat dan de zekeringen en de solderingen als ik daar niks vind wat ik wel hoop zoals de oude k9 televisie daar lagen nogal wat solderingen los.
Als dat niks oplost ga ik zeker over een freak nadenken Thx tot zover word vervolgd
Plaats reactie