Philips B5X44A buizenradio

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

22 nov 2022, 22:42

Het afstemoog functioneert niet waarneembaar. Was al slecht (= zeer zwak) en leek wat te doen met sterke FM-zenders. Nu niets.
snameroc
Donateur
Berichten: 7573
Lid geworden op: 01 mei 2010, 13:45

22 nov 2022, 22:46

Ik zou dan beginnen met de dc spanningen op b2,b3 en b4 dat is het makkelijkste.
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

22 nov 2022, 22:52

snameroc schreef: 22 nov 2022, 22:46 Ik zou dan beginnen met de dc spanningen op b2,b3 en b4 dat is het makkelijkste.
Djw. Pak ik morgenavond verder op...na het vervangen van 2 fietsbanden...

Foto vh afstemoog. Alleen met licht uit te zien. Beeld verandert niet bij het zoeken naar een zender.
IMG20221122224534.jpg
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 2109
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

23 nov 2022, 06:00

Altijd heel irritant als tijdens een reparatie een andere fout optreedt. Je radio krijgt spanning hebben we gezien aan de ECC85 test. Gaan we over naar de usual suspects: anode en schermroosters van de drie midfrequentbuizen B2, 3 en 4. B1 en 3 pin 1 & 6, B2 pin 8 en 7. De schermroosterspanningen staan niet in het schema maar moeten tussen de 40 en 60 V liggen. Is die ergens nul doet de radio het niet.

Als je oog duf is ben je toe aan een nieuwe.

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

23 nov 2022, 22:23

Alle pinnen even nagemeten van B2, B3 en B4. Wat ik zelf in ieder geval mis, is de anode spanning op B3 pin 7:

IMG20221123215242.jpg

Deze voeding zou moeten komen van S20 maar doet dat niet. Aan de andere kant van de spoel (S20) staat wel ca. 180V. Dat betekent dus dat S20 overleden is. De rest vd metingen moet ik nog nalezen om te begrijpen obv van eerdere metingen aan de EL's. Lijkt mij meer relevant als ik een nieuwe spoel weet te vinden en B3 weer functioneert? Mits mijn conclusie over spoel S20 juist is?
snameroc
Donateur
Berichten: 7573
Lid geworden op: 01 mei 2010, 13:45

23 nov 2022, 22:28

Er moet zeker spanning uit s20 komen.
Je kunt hem nog een keer ohms door meten.
Je kunt hem ook uitbouwen en de solderingen van de wikkeleindjes controleren.
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

23 nov 2022, 23:29

Meet oneindig. Losgehaald, onder de loep een breuk bij een wikkeleind gevonden. Zo lijkt het tenminste en wss repareerbaar. :)
Van de week verder en kijken of het lukt....
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

24 nov 2022, 00:27

Spoel losgepeuterd maar eigenlijk niets aan te zien. Verse klodder soldeer op de pootjes blijkt toch de oplossing. Spoel dut 't weer.

IMG20221123235207.jpg
Teruggebouwd, aangezet en zonder rooksignalen en afstellen werkt het oude beestje weer op de FM-KG-LG-MG.

Wat heeft dat loeder van een spoeltje veel uren gekost :twisted: Zie de 781. De geschiedenis herhaalt zich.

Ik zal later deze week de spanningen op B2/B3/B4 nog een keer nameten voor het verschil voor en na. Controleren of dat goed zit.
Daarna weer terug naar de vraag van x blz geleden: waarom wordt er een te lage spanning op de decoder afgeleverd met als gevolg geen werkende stereodecoder. Maar wel weer muziek! :violin: :D
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

24 nov 2022, 00:30

snameroc schreef: 23 nov 2022, 22:28 Er moet zeker spanning uit s20 komen.
Je kunt hem nog een keer ohms door meten.
Je kunt hem ook uitbouwen en de solderingen van de wikkeleindjes controleren.
Die laatste was een goede! Was mss zelfs zonder uitbouwen gelukt achteraf gezien.
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 2109
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

24 nov 2022, 06:20

Je had maar zes spanningen hoeven te meten. Je hebt er 18 gedaan. Er kan niet worden gesteld dat je lui bent. In tegenstelling tot mijzelf...

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
snameroc
Donateur
Berichten: 7573
Lid geworden op: 01 mei 2010, 13:45

24 nov 2022, 07:35

Knap gedaan paul
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 2109
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

24 nov 2022, 08:29

BTPaul schreef: 24 nov 2022, 00:27Daarna weer terug naar de vraag van x blz geleden: waarom wordt er een te lage spanning op de decoder afgeleverd met als gevolg geen werkende stereodecoder.
Wat is die spanning? Hij is niet gestabiliseerd. Philips heeft 17.5 V in het schema gezet maar die nauwkeurigheid is onzin. Die spanning moet tussen de 15 en 20 V liggen. Zegt mijn natte vinger.

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

24 nov 2022, 18:34

Regenpak schreef: 24 nov 2022, 06:20 Je had maar zes spanningen hoeven te meten. Je hebt er 18 gedaan. Er kan niet worden gesteld dat je lui bent. In tegenstelling tot mijzelf...

Tjerk
Ja en nee.. 1) ik dacht die waardes ga ik es efkes uitpluizen met Aisberg ernaast. 2) Het is niet voor niets dat een te zwak signaal wordt aangeboden aan de decoder. Ik denk daar zal vast wat te vinden zijn. Maar die metingen kunnen overnieuw met een werkende B3 nu...


...en nee u bent niet lui maar gaat voor een gemaximaliseerd resultaat met minimale inspanning.. 8) : ...Weet je wel hoeveel energie dat kost?...wink:
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

24 nov 2022, 18:36

snameroc schreef: 24 nov 2022, 07:35 Knap gedaan paul
Djw.. Was echter niet gelukt zonder jullie advies/ hulp.
BTPaul
Donateur
Berichten: 769
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

24 nov 2022, 18:52

Regenpak schreef: 24 nov 2022, 08:29
BTPaul schreef: 24 nov 2022, 00:27Daarna weer terug naar de vraag van x blz geleden: waarom wordt er een te lage spanning op de decoder afgeleverd met als gevolg geen werkende stereodecoder.
Wat is die spanning? Hij is niet gestabiliseerd. Philips heeft 17.5 V in het schema gezet maar die nauwkeurigheid is onzin. Die spanning moet tussen de 15 en 20 V liggen. Zegt mijn natte vinger.

Tjerk
Dat antwoord moet ik je nog even schuldig blijven. Wss pas zaterdag.. Op de ingang van pin 1 vanaf de tuner stond ca 140 mV in de herinnering. Dat wil ik van het weekend nog een keer nameten.

Is het niet handiger/gestructureerder om nu vanaf B3 verder te gaan met het opnieuw meten vd roosterspanningen, anode waardes ed? Uiteindelijk komen we dan vanzelf via B5 uit bij een niet brandend stereolampje uit toch?

Grtz, Paul
Plaats reactie