Akai GXC-570D II: geen licht en vast in FF

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen vaderlands trots. Waar stoeien we nog meer mee? Laat het hier zien!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
JanJ
Berichten: 1002
Lid geworden op: 25 feb 2012, 11:01
Locatie: Utrecht

26 mar 2023, 23:09

Zo, van de meeting krijg je ook weer zin om eens wat aan te pakken.

Een paar maanden terug heb ik een Akai GXC-570D II opgehaald in het kader van het upgraden van de installatie in de woonkamer. Dit exemplaar heeft een paar gebreken waardoor de prijs wat vriendelijker bleef dan waar die dingen meestal voor gaan.

Er is duidelijk een eerdere bezoeker in het apparaat geweest getuige verschillende missende schroefjes en het inbeunen van ledjes voor de verlichting. Verder lijkt er geen grote schade te zijn aangericht.

Problemen op dit moment zijn:
  1. De pauzefunctie werkt niet
  2. De verlichting achter de loopwerkknoppen werkt niet
  3. Die beroerd ingebeunde ledjes moeten eruit en vervangen door iets beters
  4. De koppenbrug zakt te langzaam bij het schakelen van play naar stop of snelspoelen
  5. Sinds kort staat 'ie vast op vooruit spoelen
  6. En dan nog wat algemene TLC
Na het verwijderen van de knoppen en het cassettedeurtje komt de dikke alu frontplaat los met vier inbusboutjes. Een paar schroeven later ligt de rest van de kast ook apart en is dit het beeld.

Afbeelding

Afbeelding

Eerst maar eens kijken naar die loopwerkfuncties. Aangezien de loopwerkknoppen op een printplaat zitten die onder een hoek van 90 graden aan de printplaat met de logica zit was de eerste gedachte slechte contacten. Eerst de knoppen verwijderd om de lampjes erachter even door te piepen met de multimeter. Die waren allemaal nog goed, dus de oorzaak voor het gebrek aan licht ligt ergens anders. Daarna alle soldeerverbindingen tussen beide printplaten opnieuw laten vloeien, maar dat maakt niets uit. Dat ligt dus ook ergens anders.

Daarna bezig gegaan om de andere lampjes te vervangen. Er zat veel schuimtape dat verbrokkelde als je er al naar keek, dus veel schoon te maken. Met de nieuwe lampjes gaat er niks branden. Multimeter erbij: hmm er komt precies 0 volt aan bij de lampjes. De bedrading daarvoor maar eens gaan volgen om te kijken of er ergens een breuk zit. Maar dat is voor een volgende keer.
Plaats reactie