SENA, BUMA en STEMRA

Wat beluister jij graag op je MFB's? Toevallig een geweldige oude of nieuwe artiest ontdekt? Deel hem hier!

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
motoindo
Berichten: 3148
Lid geworden op: 01 jul 2010, 12:04
Locatie: Diemen
Contacteer:

Ik ben door een klein restaurantje gevraagd om advies uit te brengen voor een achtergrond geluidsinstallatie, een van zaken die dan voorbij komen is de verplichte afdracht van luistergelden aan Sena. Sena is een organisatie die de rechten van muzikanten en producenten regelt. Zij krijgen van ons een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Elke dag zetten wij ons in voor onze rechthebbenden. Dat zijn er nu ruim 30.000.

Goed, prima, het is denk ik niet meer dan redelijk/eerlijk dat de makers van de muziek die je ten gehoren brengt er ook wat aan overhouden maar bij het aanschouwen van de tarieven die die lui in rekening brengen was het toch even schrikken:

Afbeelding

Ok, in het geval van het kleine restaurantje met 9 tafels en een oppervlakte van krap 70m2 betekent dat een tarief van 781 euro. Maar wacht, we zijn er nog niet want dit is de afdracht naar de muziekanten en productenten. Er bestaat ook nog zoiets voor een afdracht naar Buma/Stemra die als doelstelling heeft het bevorderen van de materiële en immateriële belangen van auteurs en hun rechtverkrijgenden, uitgevers en uitgeversbedrijven, zonder winstoogmerk voor zichzelf.

Afbeelding

Bovenop de 781 euro komt dus nog een Buma/Stemra heffing van 519,24 ex waarmee het totaal uitkomt op 1409,28 per jaar. De variant met korting bedraagt 940 euro maar geld voor zover ik kan beoordelen alleen het eerste jaar van aanmelding? Ben ik nou zo'n zeurpiet of is dit bedrag redelijk aan de hoge kant ? Zijn er hier ook lui met tips voor een meer betaalbare - legale ! - route ?

Je zou trouwens verwachten dat rechtenvrije muziek zoals aangeboden via SoundCloud hier vrij van is maar de voorwaarden van die dienst lezende is ook dat geen uitweg.
Chris Camphuisen
mfb anno nu
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12532
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

Daar kom je juridisch niet omheen, de wet zit helemaal dichtgespijkerd zonder gaatjes helaas. Overigens betaal je tegenwoordig op alles auteursrechten: PC's, HDD's, USB-sticks, mobieltjes, enz... Als er bluetooth op je elektrische tandenborstel of wasmachine zit dan ben je volgens mij ook al het haasje...

Als klanten hun eigen geluidsdragers meebrengen naar het restaurant en vragen of die worden afgespeeld dan zou dit misschien een weg kunnen zijn om de wet te omzeilen, maar dit moet je voor de zekerheid navragen bij een jurist... Ik meen dat het hebben van een apparaat wat in staat is muziek te reproduceren al voldoende is om rechten te mogen heffen...
Gebruikersavatar
motoindo
Berichten: 3148
Lid geworden op: 01 jul 2010, 12:04
Locatie: Diemen
Contacteer:

Het is even zoeken maar heb er inmiddels 2 gevonden, de eerste is van koninklijke horeca nederland die voor € 14,95 per maand of € 169,95 per jaar een abbo aanbied. Geen top 40 werk maar wat ik tot dusver gehoord heb geen slechte kwaliteit voor het geld.

Een andere aanbieder is TribeOfNoise die vanuit Amsterdam opereert, maar eens langs gaan dus.
Chris Camphuisen
mfb anno nu
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 10480
Lid geworden op: 26 jun 2005, 22:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

en wat ook nog kan is rechtenvrije muziek (100? jaar oud, klassiek) zelf spelen op de philicorda 8) Unieke gimmick voor een restaurant haha.
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Karsten
Berichten: 9146
Lid geworden op: 17 sep 2012, 15:07
Locatie: Bakermatregio van ons geliefde merk.

:lol: Had ik dat maar geweten, André!
Een week of twee geleden stond er nog een Pianola-met-collectie-rollen hier in een KL voor 200,-
Als je het afzet tegen zo'n abo van 14,95 p/m dan heb je het er in minder dan 14 maanden uit getrapt (tenzij je er een elektromotortje in knutselt :wink: ).
:idea: Elektrisch pianospelen is wel duurzaam, modern en hip! :lol: :mrgreen:

Te koop: https://www.pianolavereniging.nl/index.php?id=65
Meten is weten en weten wat je meet.
Gebruikersavatar
sjonny
Berichten: 1573
Lid geworden op: 29 dec 2011, 22:45

Hoi Chris,

Ja je komt niet onder die geldklopperij uit helaas. Het restaurantje kan zich beter aansluiten bij een belangenvereniging van mkb horeca of zoiets. Die hebben een pakje waar alles in zit voor audio en video maar ook voor drukwerk (reprorecht).

Wat ik het gekke vind dat al die artiesten(de bekendste) bulken van het geld en hier in NL zijn er van die clubs die daar vrolijk mee van eten......

Betaal je 't niet en je krijgt zo'n azijnzeiker over de vloer dan betaal je eigen helemaal scheel.

John
Eeeeeuh das ook leuk maar waar zal ik nu eens aan beginnen?
Gebruikersavatar
David
Berichten: 6134
Lid geworden op: 05 dec 2012, 11:03
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Die Buma gasten maken het heel bont hoor. Laatst wilde ik een behuizing voor een HDD kopen. Ook had ik nog andere spullen bijeen geraapt (voor zo'n 300 euro aan zooi). Sta ik bij de kassa.... hdd behuizing was 9,95 euro, komt er een paar euro bij. Buma munten voor 'HDD opslagmedia'.

Dus ik zeg zo: dit is een leeg doosje, geen opslagmedium, dus niks opcenten!

Nee meneer, dat moet echt. Ik heb bedankt en ben weggelopen. No sale. Ook die 300 euro aan spullen niet.

Online besteld. Geen gezeur en geen Buma bonus.
Hobby's: MFB's, boten, auto's, flipperkasten, modelvliegen, experimenteel radio onderzoek
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12532
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

Meestal worden die extra procenten online niet vermeld maar je betaalt ze wel volgens mij.
Gebruikersavatar
David
Berichten: 6134
Lid geworden op: 05 dec 2012, 11:03
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Denk het niet, bij de HDD's en CD's (ja ze verkopen ze nog) stond het wel vermeld.
Hobby's: MFB's, boten, auto's, flipperkasten, modelvliegen, experimenteel radio onderzoek
ben
Berichten: 134
Lid geworden op: 09 dec 2009, 17:29

En dan vraag ik mij af, welk gedeelte van de afdrachten daadwerkelijk bij de artiesten/componenten terecht komt, want het in stand houden van de Buma-Stemra en Sena organisatie (salarissen, kantoorruimte, enz.) zal ook nog wel het nodige kosten.

Dit doet mij denken aan een aantal jaren geleden: elke organisatie met kopieerapparaat kreeg mbt. de auteursrechten een aanslag van Buma-Stemra. De hoogte daarvan werd bepaald door het aantal kopieën via de teller. Wat werd gekopieerd maakte voor wat betreft de aanslag niets uit. En dus betaal je ook als je alleen eigengemaakte handleidingen kopieert.
Robertvs
Donateur
Berichten: 3454
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ

Inderdaad Ben, deze dame van de Buma/Stemra moet ook eten ...
Afbeelding
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater) CD104, 204, 304-1, en nog wat Onkyo en Marantz spul
En nog een lieve vrouw , 2kids, fijne Opel en fijn huis.... what else :lol:
Marotick
Berichten: 22
Lid geworden op: 23 okt 2022, 10:42

Ja en dat is het vervelende. Mensen willen allemaal geld verdienen zonder er wat voor hoeven te doen.
Een artiest moet gewoon optreden en niet thuis zitten te wachten totdat de platenfirma geld overmaakt.
En inderdaad ze krijgen niet veel van die organisaties. Buma zit in Hoofddorp in een gebouw dat uit marmer is opgetrokken, een miljoenen pand dus en dien te gevolgen krijgen ze ook een aardige WOZ aanslag en dat wordt allemaal betaald door de mensen die de premies moeten betalen onder het mom het is voor de artiest, ja ja!
Toen de eerste MP3-tjes gemaakt werden stonden de platenmaatschappijen te schreeuwen dat ze onrecht werden aangedaan. Maar hoe zijn ze zelf groot geworden? Ze haalden begin vorige eeuw artiesten die succesvol waren naar de studio, namen hun prestaties op, betaalden voor 1 opname en drukte er miljoenen platen van, kassa dus.
Een kennis van me had een aquariumzaak en achterin de zaak had hij een kantoortje met daarin een radio. In de zaak kon je amper de radio horen vanwege alle blub blub geluiden die uit de aquariumpjes kwamen. Op een gegeven moment kwam er een medewerker van de buma langs en hij kreeg een fikse rekening met boete omdat hij dat niet gemeld had dat hij zijn klanten veraangenaamde door ze te laten genieten van muziek uit de radio. (blub blub)
Ook weet ik van een oud-medewerker van de buma dat ze hadden bedacht om alle plaatselijke krantjes door te nemen op advertenties van restaurant die vaak verbouwden en meestal werd zo'n restaurant groter en vergaten ze dat door te geven aan de buma. Gevolg een bezoekje en een boete.
Nederland op zijn smalst dus, wat een engerds.

Jack Marotick
Plaats reactie