541 korte brom na inschakelen

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Menno Bruis
Berichten: 169
Lid geworden op: 09 feb 2014, 14:18

07 mar 2020, 19:59

Hoi John, Ja ik heb zojuist het oude relais geprobeerd.
Ook dit verandert niks
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1614
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

08 mar 2020, 00:11

Je zegt dat je alle elco's vervangen hebt, misschien zit er eentje verkeerd om waar niet veel spanning over komt te staan, die kan soms werken zonder teveel problemen maar niet met het laden.
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
Menno Bruis
Berichten: 169
Lid geworden op: 09 feb 2014, 14:18

08 mar 2020, 13:52

Hoi Nijhuis, ik heb de polariteit en de waarde van de elco's zorgvuldig gecontroleerd.

Ook heb ik de print schoongemaakt ivm mogelijke kruipstromen.

Op de foto's zie je dat ik de aluminium grondplaat heb weggehaald.
Dat is niet de oorzaak van de brom, maar dat is om uit te vinden of de brom te maken heeft met de locatie van trafo\elco's en bedrading. Ik heb ook een 8 aderige verlengkabel gemaakt om makkelijker te kunnen meten en afregelen aan 544 en 541.
Zoals hij nu op de werkbank ligt is hij ook aangesloten op de box


Afbeelding
DSC04249 - kopie.JPG
DSC04253 - kopie.JPG
DSC04256 - kopie.JPG


Ik heb deze foto's op gehuurde schijfruimte staan.
Ik las dat je ook foto's op de forumserver kan plaatsen. Hoe moet je dat doen ?

Menno

edit: bedankt Hoewie
Laatst gewijzigd door Menno Bruis op 08 mar 2020, 14:35, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Hoewie Loewie
Donateur
Berichten: 8976
Lid geworden op: 10 okt 2014, 14:12
Locatie: Veghel
Contacteer:

08 mar 2020, 14:19

Menno Bruis schreef:
08 mar 2020, 13:52
Ik las dat je ook foto's op de forumserver kan plaatsen. Hoe moet je dat doen ?
Als je een bericht aan het maken bent, kun je naar beneden scrollen. Tabblad "Bijlagen". Als daar op klikt, krijg je een knop "bestanden toevoegen". Als je die aanklikt, kun je foto's op je computer opzoeken en uploaden.
Erres SX5685 SX6290 SX6393 SX6194 SR3390 - Aristona AR8530 SG1408 CD1202 - Philips GF403 AG2230 GA160 GA202 GA212 RH423 RH426 RH532MFB CD104 CD303 CD950 N2221 en veul Superscope. :D www.superscopeaudio.nl
Gebruikersavatar
Menno Bruis
Berichten: 169
Lid geworden op: 09 feb 2014, 14:18

12 mar 2020, 16:12

Ik kan melden dat het niet in de trafo zit of in het ingangsprintje met de DIN's en 4 weerstanden.
Dit weet ik omdat ik dat gewisseld heb met de andere box.
Dus de brom komt door een onderdeel op de print.

Ik heb ook de twee smoorspoelen eraf gehaald en schoongemaakt en ook de BDX transistoren met koelplaat om de print eronder schoon te maken.

De veroorzaker van de brom is nog niet aangehouden
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1614
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

12 mar 2020, 17:50

Het kan ook nog een oscillatie zijn via zo'n budget Cosonic elko-tje.

Waar heb jij 2 smoorspoelen gevonden?
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
Menno Bruis
Berichten: 169
Lid geworden op: 09 feb 2014, 14:18

12 mar 2020, 20:49

S488 en S489 zijn smoorspoelen volgens mijn informatie.

De elco's heb ik bij reichelt gekocht.
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1614
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

12 mar 2020, 21:19

Maar weet je wel waar deze 2 spoelen voor dienen?

Cosonic elko's zijn budget eklo's. Deze kunnen een probleem geven als er 1 niet goed is in een bepaalde functie in het circuit.
Ik zie ook dat je een hoop weerstanden vervangen hebt, zijn deze allemaal correct in waarden.

Ik heb de indruk dat je nu lukraak componenten aan het vervangen of schoonmaken bent in de hoop het te kunnen oplossen.
Dat kan soms de oplossing zijn totdat je bij het laatste onderdeel bent aangekomen.

Ik denk dat het niet verder in een forum op te lossen is, tenzij iemand die dit specifieke probleem heeft gehad en kent.
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 4187
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

13 mar 2020, 20:17

Menno Bruis schreef:
12 mar 2020, 20:49
S488 en S489 zijn smoorspoelen volgens mijn informatie.
Dat zijn de spoelen van het scheidingsfilter voor de woofer en de tweeter. :whistle:
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Tim
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 jun 2005, 15:57

22 mar 2020, 15:28

Ik heb de elco's vervangen door kwaliteits elco's van Vishay en heb hetzelfde euvel ook......

nijhuisr schreef:
12 mar 2020, 21:19
Maar weet je wel waar deze 2 spoelen voor dienen?

Cosonic elko's zijn budget eklo's. Deze kunnen een probleem geven als er 1 niet goed is in een bepaalde functie in het circuit.
Ik zie ook dat je een hoop weerstanden vervangen hebt, zijn deze allemaal correct in waarden.

Ik heb de indruk dat je nu lukraak componenten aan het vervangen of schoonmaken bent in de hoop het te kunnen oplossen.
Dat kan soms de oplossing zijn totdat je bij het laatste onderdeel bent aangekomen.

Ik denk dat het niet verder in een forum op te lossen is, tenzij iemand die dit specifieke probleem heeft gehad en kent.
Gebruikersavatar
Menno Bruis
Berichten: 169
Lid geworden op: 09 feb 2014, 14:18

23 mar 2020, 01:02

ik had ook al andere elco's uitgeprobeerd.
nijhuis dacht ook dat ik weerstanden vervangen had. Dat was ook niet zo.
De opmerking dat ik lukraak dingen aan het vervangen ben klopt ook niet.
Maar uiteindelijk kom ik er wel achter.
Gebruikersavatar
correltje
Donateur
Berichten: 3706
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

23 mar 2020, 10:58

Maar waarom je dan de spoelen in het scheidingsfilter gaat schoonmaken is me toch een raadsel.
Probeer er eerst eens achter te komen waar de brom vandaan komt, door gedeeltes in de schakeling van elkaar te scheiden.
Wat gebeurd er b.v. als je het feedback signaal los koppelt van de print?
En als dat niets uitmaakt, wat ik eigenlijk ook verwacht, als je C505 eruit haalt?

Verder zeg je dat je een verlengkabel hebt gemaakt om makkelijker te kunnen meten. Heb je er aan gedacht om het signaal van de opnemer in de woofer via een afgeschermde kabel te laten lopen?
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH621, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH521, 22RH551, 22AH762.
Weergevers: ADK2525, N6320, 2X N6330, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Gebruikersavatar
Bapakpinter
Berichten: 1091
Lid geworden op: 21 dec 2015, 10:13
Locatie: Haarlem Noord
Contacteer:

23 mar 2020, 13:27

Een vraagje n.a.v. bovengenoemde discussie..
In mijn 541's zitten twee dioden bruggen type BY164.
Menno heeft die twee dioden bruggen vervangen door 1 ander type ?
Echter op het schema wordt aangegeven dat er twee BY164 worden gebruikt en
daar is ook plaats voor gemaakt op de print..
Reden?
1e. Philips had nog een enorme voorraad van dit type ?
2e. Door het parallel schakelen van deze twee dioden bruggen wordt de Ri van de dioden gehalveerd ?
3e. Anders ? b.v. geen Philips diodebrug met voldoende vermogen (lees maximale stroom of warmte disipatie)
ruud
22RH541, GA212, B5X84A, N2214, N4418, AR9199, RS9197, AG2100, VR620, CD439, CD1006, B5X04A, PM2151, PM2154, L4X05T, L4X95T, EL3585, EK3227, N6312, N6306 en nog wat :think:
http://www.jendela.nl
Gebruikersavatar
correltje
Donateur
Berichten: 3706
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

23 mar 2020, 13:50

Volgens mij nummertje 3. Een enkele BY164 kan niet genoeg stroom gelijkrichten voor deze MFB's. In de 544 zitten er zelfs 3 BY164's parallel. Bij de 58X MFB's waren er wel diode bruggen van voldoende stroomsterkte beschikbaar.
Als je 1 diode brug gebruikt van voldoende stroomsterkte, is het m.i. geen probleem.
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH621, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH521, 22RH551, 22AH762.
Weergevers: ADK2525, N6320, 2X N6330, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Gebruikersavatar
Bapakpinter
Berichten: 1091
Lid geworden op: 21 dec 2015, 10:13
Locatie: Haarlem Noord
Contacteer:

23 mar 2020, 14:26

Volgens mij nummertje 3
Ja dat zou een logische verklaring kunnen zijn.
bedankt voor de reactie,
groet, ruud
22RH541, GA212, B5X84A, N2214, N4418, AR9199, RS9197, AG2100, VR620, CD439, CD1006, B5X04A, PM2151, PM2154, L4X05T, L4X95T, EL3585, EK3227, N6312, N6306 en nog wat :think:
http://www.jendela.nl
Plaats reactie