VR2024 ratelt bij inschakelen.

Ook op TV en videogebied heeft Philips diverse hoogstandjes op zijn naam staan. Denk aan VCR, Video2000 en de diverse onverwoestbare TV chassis. Al het tele-gebabbel kan hier plaatsvinden!

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Redlum
Berichten: 35
Lid geworden op: 23 apr 2013, 13:01
Locatie: Coevorden

19 mar 2020, 21:53

Ik heb onlangs een nette VR2024 gekocht, gelijk de accu vervangen en rookbom verwijderd.

Na het schoonmaken van de koppen een mooi beeld eruit gekregen, alleen ik besloot de elco’s van de voeding te vervangen en daar heb ik naar alle waarschijnlijkheid gemorst met een druppel soldeer want sindsdien heb ik een probleem :cry:

Als ik de stekker erin doe ratelt het apparaat ongeveer een halve seconde, druk ik op rew of wind dan doet hij het constant.

Ik las dat dit de remsolenoid kan zijn, service manual er gelijk bijgenomen na 3x de voeding onder een vergrootglas gelegd te hebben. Op punt 13 m3 meet ik wel gewoon 12v, de diodes op de voeding meten ook allemaal goed en ook de diodes onder het deck bij het relais meten goed. De weerstand op die print onder het deck daar staat geen spanning over.

Kan iemand mij een beetje op weg helpen wat er mis zou kunnen zijn?
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7619
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

21 mar 2020, 12:36

De vcctips melden:

De remsolenoid klappert continu na inschakelen en blijft dat ook na inrijgen doen.
Voeding +12a komt niet door. Dit is vaak te wijten aan een kaduke diode op het printje onder het deck, geheel rechtsonder (die met 1 relaisje). Meet de aanwezige diodes en vervang de kaduke. Check uiteraard ook de zekeringen in de voeding even, en alle stekkers.


maar zo te lezen heb je dat al gechekt. als het inderdaad na reparatie is dan hebben we een gevalletje ''kapot repareren'' tja dat gebeurt ons allemaal wel eens en dat is lastig te vinden want per definitie onlogisch. De elcos in de 2024 voeding geven overigens eigenlijk nooit problemen itt de tweede generatie vccs. Hooguit zit de gelijkrichter los in zijn soldeer.

Een sloper is dan wel handig, kan je de hele voeding overprikken of de controlprint als dar iets overleden is.
Sterkte!

drVCC
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Redlum
Berichten: 35
Lid geworden op: 23 apr 2013, 13:01
Locatie: Coevorden

22 mar 2020, 13:20

Bedankt! Inmiddels iets verder gekomen, zekering 1006 (snelle 4A) voor de +12b klapt steeds. Ik ga in het service manual nog verder kijken en meten waar dit mis zou kunnen gaan.
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7619
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

24 mar 2020, 19:33

ik pingpongde een keer met een duutser en die bleek uiteindelijk bij het terugdrukken van de stekkers een pinneke te hebben platgedrukt in een contrasteker op de bodemprint. dat was ook typisch niet te verzinnen maar uiteindelijk wel te verklaren uit de fouten. Alle units werkten goed in een andere machine maar niet op het originele bodembord...dikke sluiting op een voedingslijn.
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
DTF
Berichten: 70
Lid geworden op: 27 jan 2016, 15:40
Locatie: Bollenstreek

25 mar 2020, 14:44

:think: Weet je zeker dat die elco's niet verkeerd om zitten?
Ik zie in het schema van een VR2021
3 elco's zitten direct na zekering 1006...

Ik heb zelf laatst ook zoiets meegemaakt met een Philips cassettedeck waar ik een paar elco's in de voeding verkeerd om vervangen heb.

Hij deed het daarna heel even, tot de knal kwam en de hartverzakking...
Elco overleden, de oude maar weer correct teruggezet en hij liep weer...
Redlum
Berichten: 35
Lid geworden op: 23 apr 2013, 13:01
Locatie: Coevorden

26 mar 2020, 21:23

Alle elco’s gecontroleerd en de rest, ik heb sluiting gemaakt zag ik bij het IC 7052 (SG3524NS25ST) en ook 7004 (thyristor TAG661-100x) ligt in sluiting tussen kathode en gate.

Het IC heb ik bij Aswo gevonden maar dan zonder de 25ST erachter, is dit geschikt? De thyristor kan ik echter niet vinden, is hier een leuke vervanger voor of eventueel een andere optie wat ik ermee kan?
Gebruikersavatar
PatrickVB
Donateur
Berichten: 2946
Lid geworden op: 07 mei 2007, 21:36
Locatie: Hengelo/Twente/OV/NL
Contacteer:

26 mar 2020, 21:45

Redlum schreef:
26 mar 2020, 21:23
Alle elco’s gecontroleerd en de rest, ik heb sluiting gemaakt zag ik bij het IC 7052 (SG3524NS25ST) en ook 7004 (thyristor TAG661-100x) ligt in sluiting tussen kathode en gate.

Het IC heb ik bij Aswo gevonden maar dan zonder de 25ST erachter, is dit geschikt? De thyristor kan ik echter niet vinden, is hier een leuke vervanger voor of eventueel een andere optie wat ik ermee kan?
Het ic zou wel geschikt zijn.
De thyristor zou ik niet een vervanger voor weten. Zal morgen op het werk eens kijken voor een vervanger.
ADK2525/541(3)/752/762/580/690/421(2)/720/4307/4308(2)/4407/4416/4418/4510/4511/EL3787/EL3302/N2511/DCC900/EM2200(3)/GA212/GA312/GA532/CD1380/CD1482/AR9123/SX5702
N1700/VR2120/VR2220/VR2220F/VK4001/RS2340/VR2350
http://www.tessatronic.nl
Redlum
Berichten: 35
Lid geworden op: 23 apr 2013, 13:01
Locatie: Coevorden

26 mar 2020, 22:25

Dank! Ik had al even rondgekeken, kwam een TIC126M tegen, voor zover ik kan zien lijken de specificaties wel prima maar ik wacht toch even je bericht af, thyristoren weet ik niet heel veel over namelijk :)
Gebruikersavatar
PatrickVB
Donateur
Berichten: 2946
Lid geworden op: 07 mei 2007, 21:36
Locatie: Hengelo/Twente/OV/NL
Contacteer:

27 mar 2020, 10:27

Ik kan zo ook geen directe vervanger vinden. Je zou het kunnen proberen met de TIC126M.
ADK2525/541(3)/752/762/580/690/421(2)/720/4307/4308(2)/4407/4416/4418/4510/4511/EL3787/EL3302/N2511/DCC900/EM2200(3)/GA212/GA312/GA532/CD1380/CD1482/AR9123/SX5702
N1700/VR2120/VR2220/VR2220F/VK4001/RS2340/VR2350
http://www.tessatronic.nl
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 4185
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

27 mar 2020, 12:22

Gewoon zoeken op specs: minimaal 100V en 10A.
Bij de meeste thyristoren komt de rest niet zo nauw.

Heb je getest of de componenten wel kapot zijn? Kortsluiting maken is niet altijd rip voor de component.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Redlum
Berichten: 35
Lid geworden op: 23 apr 2013, 13:01
Locatie: Coevorden

27 mar 2020, 13:34

Ik heb inderdaad de componenten uitgesoldeerd om er zeker van te zijn. Het IC ben ik niet helemaal van overtuigd, de thyristor geeft ook buiten de schakeling een volledige sluiting tussen kathode en gate.

Verder met schema erbij gemeten en lijntjes getrokken, de rest is in orde gelukkig.

Edit: Oorzaak gevonden denk ik! 7015 ligt in sluiting tussen collector en emitter, vandaar dat de thyristor bij de overvoltage protection het niet leuk vond... even wachten op een nieuwe en dan gaat alles hopelijk weer werken :o
Redlum
Berichten: 35
Lid geworden op: 23 apr 2013, 13:01
Locatie: Coevorden

01 apr 2020, 20:46

Hij heeft weer 12v inmiddels, alles wat hij moet doen lijkt goed maar ik krijg er geen beeld en geluid uit.

Elke seconde hoor ik wel even plop, plop en verder zwart beeld. Koppen goed gereinigd, ook koppentrommel losgehaald om de dtf slepers te reinigen en ook het sync boardje voorzien van nieuwe elco’s omdat ik gisteravond wel flarden van beeld en geluid kreeg (wat dus na een paar minuten helemaal stopte).

Heeft iemand nog tips waar ik het kan zoeken? Heb meerdere banden waar op de andere recorder goed beeld uit komt dus daar ligt het niet aan helaas.
Plaats reactie