Sugden STEMFOORT SF 100 versterker

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen vaderlands trots. Waar stoeien we nog meer mee? Laat het hier zien!

Moderator: Moderators

Mansie
Berichten: 27
Lid geworden op: 15 dec 2021, 14:41

17 jan 2022, 14:16

Regenpak schreef: 17 jan 2022, 12:57 Je kan zelfs nog de DC servo opamp eruit wippen, dat is nog het snelst. De DC servo is erg agressief, die enorme elco's zouden weleens jouw klacht kunnen veroorzaken. Goed beschouwd zou je dat als eerste stap kunnen uitvoeren.
Ik zal de DC servo elcos proberen te identificieren op de print.
Eerst begin ik met warm / koud maken van transistors en elcos.
Dan elco testing
Dan de DC servo NE5534 eruit (de feedback werkt dan toch nog)
Dan de input NE5534 eruit en signaal kortsluiten.
Mansie
Berichten: 27
Lid geworden op: 15 dec 2021, 14:41

18 jan 2022, 02:05

Nou, versterker open en componenten warm /koud gemaakt zonder dat het knetteren terugkwam. Toen de psu filters heet gemaakt met een 2000W hete lucht pistool. 50 °C, geen effect. Toen de gehele print heet gemaakt, eveneens 50 °C. Weer geen geknetter. Dit gaat nu al drie uur goed. Morgen verder.
Wat is er vandaag anders? De Sf100 is in mijn systeem maar verbonden met een andere netsnoer (ecosse orange) en ander stopcontact in de mains conditioning.
Meestal gaat het pas mis op de tweede dag. Vreemd hé?
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 1308
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

18 jan 2022, 06:17

Mansie schreef: 18 jan 2022, 02:05Meestal gaat het pas mis op de tweede dag. Vreemd hé?
Zo-nu-en-danfouten zijn altijd vreemd.

Tjerk
Mansie
Berichten: 27
Lid geworden op: 15 dec 2021, 14:41

18 jan 2022, 11:00

Terwijl ik met de soldeerbout componenten aan het opwarmen was heb ik toch een paar vreemde dingen waargenomen op de negatieve rails.
- Als ik klop op de top van de 220 uF elco achter BC640 komt er een stoorsignaal. De top heeft ook continuiteit naar aarde.
- De metale behuizing van negatieve regulator LM7918 heeft negatief voltage, een beetje variabel -16 / -24 V. Kloppen met de soldeerbout geeft een enorme schok natuurlijk. De positieve LM7818 heeft dit probleem niet.
Gebruikersavatar
Robertvs
Donateur
Berichten: 2388
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ

18 jan 2022, 11:33

79xx serie heeft input aan de tab hangen, dat hoort zo, de 78xx serie heeft de gnd aan de tab hangen
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 1308
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

18 jan 2022, 11:53

Mansie schreef: 18 jan 2022, 11:00De metale behuizing van negatieve regulator LM7918 heeft negatief voltage, een beetje variabel -16 / -24 V. Kloppen met de soldeerbout geeft een enorme schok natuurlijk. De positieve LM7818 heeft dit probleem niet.
De behuizing van een 79xx hangt aan de input dus dat klopt wel. Beetje variabel is hier wel erg ruim. Die spanning moet een paar volt boven 18 V liggen anders zou dat het probleem kunnen zijn. Maar de klacht zou zich dan eerder als brom moeten manifesteren.

Tjerk
Gebruikersavatar
Will
Donateur
Berichten: 7625
Lid geworden op: 24 mei 2009, 22:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

18 jan 2022, 12:33

Tijd om eerst de printbanen en solderingen bij de negatieve voeding eens héél goed te inspecteren, lijkt mij…
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Robertvs
Donateur
Berichten: 2388
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ

18 jan 2022, 12:51

Regenpak schreef: 18 jan 2022, 11:53 Die spanning moet een paar volt boven 18 V liggen
Tjerk
Eigenlijk: een paar volt onder -18 V... :wink:
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 1308
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

18 jan 2022, 13:43

Robertvs schreef: 18 jan 2022, 12:51Eigenlijk: een paar volt onder -18 V... :wink:
Wijsneus...

Tjerk
Gebruikersavatar
Robertvs
Donateur
Berichten: 2388
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ

18 jan 2022, 13:52

🤪
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
Mansie
Berichten: 27
Lid geworden op: 15 dec 2021, 14:41

18 jan 2022, 14:44

;)
Ja, vreemd dat de input Volts van LM7918 kan varieren. Ik neem aan dat dit met de dV over de 1K2 (en dus de stroom door 1K2) ervoor te maken heeft. De output van de positieve LM7818 is te laag ~16V. Kan ook redenen hebben, misschien eet de 24V Zener teveel of LM7818 eet stroom.
Brom... dat was er eerst niet maar als ik door onkunde LM7918 vernield heb...
Terug naar de 63V 220 uF elco waarvan het hoedje met de "K" verbonden is met Grond, is dat normaal?
Gebruikersavatar
Regenpak
Berichten: 1308
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

18 jan 2022, 16:40

Mansie schreef: 18 jan 2022, 14:44Ja, vreemd dat de input Volts van LM7918 kan varieren.
Dat mag dus niet! Die 1.2k en die zener moeten de ingangsspanning op -24 V houden. Als dat anders is is je zener of elco stuk. Of je weerstand van 1.2k. Ik had een 18 V zener genomen en die hele LM7818 weggelaten. Maar goed.

Tjerk
Mansie
Berichten: 27
Lid geworden op: 15 dec 2021, 14:41

19 jan 2022, 17:35

Regenpak schreef: 18 jan 2022, 16:40 Die 1.2k en die zener moeten de ingangsspanning op -24 V houden. Als dat anders is is je zener of elco stuk. Of je weerstand van 1.2k. Ik had een 18 V zener genomen en die hele LM7818 weggelaten. Maar goed.
De weerstanden zijn 2x 2kOhm in parallel dus 1k in totaal. Ik meet een verval van 23V er over dus aan de andere kant zou dus -47 + 23 = -24 V moeten zijn. Ik meet minder dan dat, -18V en +16V . In het Chinese diagram voor de SF200 staat dat de zener 24V is maar ik weet niet zeker of in mijn SF100 nu 18V of 24V zeners gebruikt worden. Aan de positieve rails meet ik 16V dus misschien werkt de Zener niet meer zo goed.
De EN5534 heeft maximaal +-18V nodig maar kan ook met wat minder toe.

Ik heb ook met de scope naar het +/- 18V gekeken en er zit een 2V peek-to-peek 50 Hz sinus op, met in die sinus wat spikes. Niet goed en als ik m'n oor 10 cm bij de tweeter hou, dan is dat ook hoorbaar als een soort hoge frequentie ruis. Ik neem aan dat de voedings elcos aan vervanging toe zijn. En als ik dan toch aan de gang ben misschien de rest van de elcos vervangen, ze zijn nu zo'n 27 jaar oud.

De oranje draadjes tussen versterker print en PSU print zijn gemaakt van zilver. Ik had ze allemaal losgemaakt (om PSU filter print eruit te halen) maar toen ik ze weer vast wilde maken brak er een af. Dat was +47V voor het linker kanaal. Misschien was de kabel al een beetje zwak. Weer aan de print gesoldeerd en het werkt weer.

Het originele knetteren in het geluid zelf heb ik wederom niet meer teruggehoord. Ik realiseer me wel dat de ligging van het signaalkabeltje tussen ALPS en versterker print erg gevoelig is. Is de kabel te dicht by enkele elcos en het knetteren begint. Misschien hangt het ook van andere apparatuur in de nabijheid af, ook maar eens zien of dat een ookzaak had kunnen zijn. Hier op m'n werk maken we machines met stalen panelen en aan de binnenkant zit er een dikke laag anti-EM straling sticker opgeplakt. Misschien zou ik zoiets rond de onbeschermde signaal kabels moeten wikkelen?

Veel dank voor julie reacties, ik heb er veel van opgestoken.
Plaats reactie