22AH280 Voedingsperikelen

Wat hang jij aan het andere eind van de kabel? Alle over voor-, eind- en geïntegreerde versterkers hier.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
BTPaul
Donateur
Berichten: 2464
Lid geworden op: 13 nov 2020, 22:24
Locatie: Almere e.o.

Ik lees graag mee en zie nog steeds (een beetje) hetzelfde resultaat als bij mijn 280 een paar jaar geleden. Je kon toen ook meten wat je wilde maar uiteindelijk bleek TS809 of 810 een "kraker" te zijn. Met een DMM was dit niet te meten. Direct na inschakeling ging deze in de protect. Zijn we dagen bezig geweest met een transistor van € 0,28 cent. Maar wel veel geleerd van jullie.
Vuursteen
Donateur
Berichten: 431
Lid geworden op: 24 apr 2022, 08:55
Locatie: Schouwen Duiveland

Om er achter te komen of er in dit geval ook sprake is van een krakende TS809 of TS810 zou de beveiliging uitgeschakeld moeten worden. Dat kan toch door of D810 of R826 te onderbreken?
Kennis is macht, kennis delen is kracht
Gebruikersavatar
Regenpak
Donateur
Berichten: 4418
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

Ja, dat kan. Gaat-ie ook onbelast in protect? Dat maakt het onderzoek een stuk makkelijker. Onbelast moet-ie ook werken en netjes +/-40 V maken. Je kan dan belasten met een dikke weerstand van 40/0.25=160R. Neem 150R of 120R/5 W want dan moet-ie in protect gaan. Met 180R niet.

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
Vuursteen
Donateur
Berichten: 431
Lid geworden op: 24 apr 2022, 08:55
Locatie: Schouwen Duiveland

Regenpak schreef: 12 apr 2024, 08:58 Ja, dat kan. Gaat-ie ook onbelast in protect? Dat maakt het onderzoek een stuk makkelijker. Onbelast moet-ie ook werken en netjes +/-40 V maken. Je kan dan belasten met een dikke weerstand van 40/0.25=160R. Neem 150R of 120R/5 W want dan moet-ie in protect gaan. Met 180R niet.

Tjerk
Ja onbelast krijg ik er geen +/-40 V uit. Zal ik hem voorlopig nog maar even niet belasten, zodat ik eerst kan uitzoeken waar het misgaat in de voeding?
Kennis is macht, kennis delen is kracht
Gebruikersavatar
Regenpak
Donateur
Berichten: 4418
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

Vuursteen schreef: 12 apr 2024, 10:33 Ja onbelast krijg ik er geen +/-40 V uit. Zal ik hem voorlopig nog maar even niet belasten, zodat ik eerst kan uitzoeken waar het misgaat in de voeding?
Nou, dat lijkt me een prima plan. Altijd bij het begin beginnen. De voeding.

Overigens, wat krijg je er dan wèl uit?

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
Vuursteen
Donateur
Berichten: 431
Lid geworden op: 24 apr 2022, 08:55
Locatie: Schouwen Duiveland

Regenpak schreef: 12 apr 2024, 12:47
Vuursteen schreef: 12 apr 2024, 10:33 Ja onbelast krijg ik er geen +/-40 V uit. Zal ik hem voorlopig nog maar even niet belasten, zodat ik eerst kan uitzoeken waar het misgaat in de voeding?
Nou, dat lijkt me een prima plan. Altijd bij het begin beginnen. De voeding.
Overigens, wat krijg je er dan wèl uit?
Tjerk
De spanninglijnen in de beveiligingstoestand laten een kleine spanning zien in de orde van een paar honderd millivolt. Zodra ik het apparaat uitschakel loopt de + spanningslijn op tot bijna 10 Volt, waarschijnlijk staat er dan een elko te ontladen.

Maar...... bij het omzeilen van de beveiliging zien de voedingslijnen er prachtig uit, zo'n +/- 38 Volt :D

Ik ga steeds meer die TS809 en TS810 verdenken!
Kennis is macht, kennis delen is kracht
Vuursteen
Donateur
Berichten: 431
Lid geworden op: 24 apr 2022, 08:55
Locatie: Schouwen Duiveland

Ik heb de TS809 en TS810 eruit gehaald en nagemeten, echter ze functioneren beide. Echter kan er sprake zijn van intermitterend disfunctioneren. Binnenkort maar even een bestelling doen. :wink:
Kennis is macht, kennis delen is kracht
Gebruikersavatar
Regenpak
Donateur
Berichten: 4418
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

Vuursteen schreef: 15 apr 2024, 15:36 Ik heb de TS809 en TS810 eruit gehaald en nagemeten, echter ze functioneren beide
Vinnut maar een raar verhaal. Maar goed. Je kan hier gewoon BD139 en BC557B in prakken. De laatste met B-C draadjes omgewisseld. 2SA1015 is ook een standaard transistor. Je hoeft in ieder geval niet op jacht naar exoten. Ik had eerst R822 losgehaald om te kijken of TS809 die omhoogtrok. Desnoods met een mA-meter naar massa. Transistoren nameten doe ik nooit. De fout is altijd terug te halen uit het circuit of het disfunctioneren daarvan. Naja, jij bent niet ik dus wat dat aangaat...

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
Vuursteen
Donateur
Berichten: 431
Lid geworden op: 24 apr 2022, 08:55
Locatie: Schouwen Duiveland

Regenpak schreef: 16 apr 2024, 07:14 Je kan hier gewoon BD139 en BC557B in prakken. De laatste met B-C draadjes omgewisseld. 2SA1015 is ook een standaard transistor. Je hoeft in ieder geval niet op jacht naar exoten.
Bedankt voor je advies echter de SA970 en de SD438 zijn verkrijgbaar bij Reichelt. Ik heb ze toch maar besteld.
Laatst gewijzigd door Vuursteen op 18 apr 2024, 16:37, 1 keer totaal gewijzigd.
Kennis is macht, kennis delen is kracht
Robertvs
Donateur
Berichten: 3469
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ

beetje raar ge-requote
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater) CD104, 204, 304-1, en nog wat Onkyo en Marantz spul
En nog een lieve vrouw , 2kids, fijne Opel en fijn huis.... what else :lol:
Gebruikersavatar
Regenpak
Donateur
Berichten: 4418
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

Vuursteen schreef: 18 apr 2024, 13:33Ik heb ze toch maar besteld.
Als je ze in je bakje had gehad had je niet een dure Rochelt-order hoeven te doen. Maar zoniet kan je net zo goed die typen bestellen. Ben wel benieuwd of het probleem dan is opgelost. We gaan het zien.

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
mae
Donateur
Berichten: 7353
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad
Contacteer:

Vuursteen schreef: 18 apr 2024, 13:33 Bedankt voor je advies echter de SA970 en de SD438 zijn verkrijgbaar bij Reichelt. Ik heb ze toch maar besteld.
Als die van het merk ISC (Inchange Semiconductor) zijn, of als ze er anderszins vals uitzien, wees heel erg op je hoede. Het kan per ongeluk werken.
Vuursteen
Donateur
Berichten: 431
Lid geworden op: 24 apr 2022, 08:55
Locatie: Schouwen Duiveland

Dankje voor de tip. De voorversterker doet het weer na vervangen van TS809 en TS810!

Echter na enige tijd de 22AH280 uitgetest te houden samen met de 22AH380 valt mij nu op dat de eindversterker erg warm wordt aan de rechterkant terwijl ie aan de linkerkant koud blijft. Lijkt mij niet goed! Ik heb wel geluid uit zowel de rechter als de linker luidspreker.
Kennis is macht, kennis delen is kracht
Gebruikersavatar
Regenpak
Donateur
Berichten: 4418
Lid geworden op: 13 dec 2020, 18:44
Locatie: Amsterdam West
Contacteer:

Vuursteen schreef: 22 apr 2024, 20:14Lijkt mij niet goed
Meten=weten. Zal wel iets met de bias zijn. Zonder te beuqen mag dat koelblok niet warm worden.

Tjerk
aka Dr. F.M. Tuner
Vuursteen
Donateur
Berichten: 431
Lid geworden op: 24 apr 2022, 08:55
Locatie: Schouwen Duiveland

Klopt als een zwerende vinger Tjerk! De stroom door R641 is 400mV. Ik kan draaien aan het potmetertje tot ik een ons weeg maar dat veroorzaakt geen verandering in de stroomsterkte door R641. De potmeter heb ik gecheckt en die functioneert. Geen contactproblemen. 2,2V tussen collector TS606 en TS607. Wel is er slechts 0,8V tussen emitters TS608 en TS609. Op het andere paar (links) meet ik wel 1,1V. PCB van de Philips ziet er niet bepaald mooi uit met al die draadjes die doorverbonden zijn omdat de koperbanen rondom de drivers loslieten. Maar goed het is niet anders.
Kennis is macht, kennis delen is kracht
Plaats reactie